Løgne – medierne har ingen skrupler ved at tage rygerne og damperne som gidsler, i deres måde at rapportere omkring e-damp på. Der er desværre ikke blevet skrevet meget videnskabeligt korrekt, ang. dampen i de danske medier, såvel som i de udenlandske medier – og det lader til at de fleste journalister har fået mundkurv på, når snakken falder på e-damp – og dampens potentiale som et tobakskadereducerende værktøj.
Men – nyhedsmedierne går desværre forrest med bål, brand og høtyve, når det gælder om at skræmme rygere og dampere fra vid og sans – og der er nogle løgne som desværre bliver gentaget igen og igen i medierne verden over – løgne som desværre medfører, at uafhængig og korrekt viden om e-damp ikke bliver formidlet som pålidelig viden for de mange rygere, som kunne have gavn af at skifte tobakken ud med damp.
Her kommer 12 af disse løgne, som skræmmekampagnerne i medierne omhandler:
1. Markedsføringen går direkte efter børnene
EU-direktivet forbyder e-dampproducenter i at hævde at deres produkter er sikrere end at ryge; at de er et værktøj til rygestop; at de er ”røgfri” – eller endda at sige at produkterne ikke indeholder tobak. Producenterne og forhandlerne forhindres i at reklamere sandfærdigt angående de reelle fordele ved e-damp – og de få producenter der i udlandet lovligt kan reklamere til det generelle publikum, vil naturligvis falde tilbage på afprøvede reklameteknikker. De har selvfølgelig gjort brug af berømtheder og glamourøst billedsprog til at reklamere for deres produkter.
Og det har medført beskyldninger om at producenterne vil ”narre uskyldige børn” ud i nikotinafhængighed. Især er tanken om, at de aldrende skuespillere Jenny McCarthy og Stephen Dorff (der har lavet reklamer for Blu e-cigaretter i USA) skulle være teenage-idoler, er i bedste fald grinagtig. De fleste teenagere har sikkert aldrig hørt om dem. Men det stoppede desværre ikke Senator Blumenthal i at beskylde dampproducenterne for at anvende “de samme taktikker og annoncer, som bruges af tobaksindustrien, hvilket har vist sig historisk at være effektive.”
Men – nu er al reklame i Danmark for e-damp produkter meget snart totalt forbudt – så dette argument kan ikke længere anvendes af medierne:
https://health.spectator.co.uk/stop-junk-science-vaping-e-cigarettes-dont-turn-kids-smokers/
2. Nikotin er lige så afhængighedsskabende som heroin
De fleste forskere mener, at nikotin er vanedannende – men der er stor debat om hvor vanedannende det er, når det er adskilt fra cigaretter. Når du inhalerer røg, bliver nikotin leveret hurtigt til blodbanen og hjernen, der producerer en hurtig belønning, så hjernen tilfredsstilles igen og igen. Tobaksrøg har andre alkaloider (og tilsætningsstoffer), der øger rygerens ønske om mere.
https://dadafo.dk/nikotin-er-ikke-vaerre-end-en-kop-kaffe/
https://dadafo.dk/ny-viden-om-nikotin-aendrer-tidligere-opfattelser/
Andre former for nikotinprodukter leverer nikotin på en mindre direkte måde. FDA (Food and Drugs Administration i USA) siger at nikotintyggegummi, plastre og inhalatorer “ikke synes at have et betydeligt potentiale for misbrug eller afhængighed.” Der er ingen grund til at antage, at e-damp er mere vanedannende end disse produkter.
http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm345087.htm
3. E-damp er en ”gateway” til at begynde at ryge tobakscigaretter
Påstanden om, at e-damp vil medføre at flere teenagere fortsætter til at ryge tobakscigaretter, bliver gentaget vidt og bredt, og påstanden mangler konkrete beviser. De undersøgelser, der hævder at vise en gateway – viser sig alle at være dårligt konstrueret, at være udført med få testpersoner, eller anvende Rube Goldberg* metodologi (Amerikansk version af Storm P.)
https://www.rubegoldberg.com/about/
Clive Bates, konkluderer i hans fremragende guide til at navigere gateway-studier: “Når man ser på det samlede billede af data, er det langt mere i overensstemmelse med at e-damp er en ’exit’ fra at ryge end en indgang.” Og han har ret. Med færre teenagere og voksne der ryger end nogensinde før, siden man begyndte at tælle dem, forårsager e-damp helt sikkert ikke en massiv forøgelse i antallet af tobakscigaretrygere.
http://www.clivebates.com/?p=4188
4. E-damp medfører ”popcorn-lunger”
Nogle e-væsker indeholder diacetyl – en aroma, der har forårsaget popcornlunger (Bronkiolitis obliterans) hos nogle fabriksarbejdere i fortiden. Men der har aldrig været ét eneste diagnosticeret tilfælde af popcornlunger, hos en person der damper. Faktisk indeholder en almindelig tobakscigaret over 100 gange så meget diacetyl som i e-damp – og indtil nu, har der heller ikke været ét eneste diagnosticeret tilfælde af popcornlunger, hos en person der ryger
https://dadafo.dk/respons-e-cigaretter-kan-give-popcorn-lunger/
5. Regulering/lovgivning er blot almindelig sund fornuft, for at beskytte børnene
Det eneste fornuftige ved den nye regulering/loven – som “beskytter” børn – er netop forbuddet mod salg til mindreårige (Man skal være over 18 år for at købe e-dampprodukter, med eller uden nikotin).
Forbuddet kræver blot, at det bliver håndhævet – men vi kan desværre se at det er så som så med håndhævelsen af love – når det fortsat er uhyre nemt for børn og unge at gå ind i en butik og købe spiritus og tobakscigaretter, uden konsekvens for den der overtræder loven ved at sælge produkterne til mindreårige.
https://dadafo.dk/top-secret-tophemmeligt/
Alt andet ved reguleringen/loven er simpel chikane imod producenterne, forhandlerne og forbrugerne – en regulering/lovgivning der via reklameforbud, unødige restriktioner på produkterne m.m. tvinger forbrugerne til enten at vende tilbage til at ryge almindelige tobakscigaretter igen – eller at opsøge et sort ureguleret marked. Den strenge EU-regulering af et produkt, der anses som værende 95-99% mindre skadelig end tobakscigaretter – kan kun betragtes som værende en langsom død for en blomstrende industri, der ovenikøbet giver almindelige mennesker deres liv og helbred tilbage. Regulering skal ”blot” sikre, at brugerne af produkterne er sikret produkter der er så sikre og effektive som muligt, og af en god nok kvalitet.
https://dadafo.dk/gor-eu-direktivet-mere-skade-end-gavn/
6. E-damp indeholder formaldehyd og andre farlige kemikalier
”Formaldehyd-skræmmekampagnen” kom fra en undersøgelse på Portland State University, hvor en gruppe forskere havde opvarmet nogle billige væske-tanke til det punkt, hvor e-væsken i tankene blev brændt tør pga. for høj og vedholdende varme. Dampen der blev produceret var at sammenligne med en flæskesteg, der har stegt ved 500°C i tre timer – og hvor mange vil spise sådan en steg? Forskernes konklusioner ang. formaldehyd og e-damp, er flere gange forsvarligt blevet modbevist og lagt i graven.
https://dadafo.dk/endnu-en-skraemmekampagne/
https://dadafo.dk/endnu-et-misvisende-studie-om-formaldehyd-i-e-damp/
Vi indånder og spiser kemikalier hver dag, men de fleste af dem påvirker os ikke. Det er rigtigt, at der er en masse kemikalier i dampen, der af navn lyder meget skræmmende – men de er til stede i meget små koncentrationer. Alt, hvad vi spiser, drikker eller indånder, indeholder kemikalier, der kan være risikabel at indtage i store mængder. Men et dagligt indtag via e-damp, er ikke i store mængder.
https://dadafo.dk/endnu-et-studie-konkluderer-at-passiv-damp-er-uskadeligt/
https://dadafo.dk/breaking-news-e-damp-er-sammenlignelig-med-ren-luft/
https://dadafo.dk/indholdsstoffer-i-damp-og-almindelig-ande-er-identiske/
The Royal College of Physicians, er enige. De konkluderede i deres omfattende gennemgang af e-cigaret videnskab: “Under normale betingelser for brug, er toksin-indholdet inhaleret fra e- damp formentlig langt under de foreskrevne grænseværdier for erhvervsmæssig eksponering. Og derfor er betydelig langsigtet helbredsskade ikke sandsynlig.”
https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0
Ligeledes er den engelske sundhedsstyrelse, Public Health England, fremkommet med en omfattende rapport, der konkluderer at e-damp er minimum 95% mindre sundhedsskadelig, end rygning af tobakscigaretter.
https://dadafo.dk/meta-studie-fra-england-damp-er-95-mindre-skadelig-end-tobak/
7. Smagsstoffer appellerer udelukkende til børn
Politikere og sundhedsfaglige personer, mener åbenbart at en stor variation i smage på e-væsker, kun vil appellere til børn – specielt med varianter s.s. ”Bubblegum”, jordbær, fersken, lakrids og vanilje. Dermed må de samme personer jo også mene, at lige så snart man runder 18 år, så mister man sine smagsløg og er ligeglad med hvad f.eks. tyggegummi, alkohol, sodavand, øl og mad m.m.. smager af? Er smagsløg forbeholdt børn og unge under 18 år?
Faktum er, at voksne også kan lide søde, frugt- og dessert-agtige smage lige så meget som børn gør. Endvidere oplever eks-rygere, at disse varianter hjælper med at distancere dem fra oplevelsen af smagen af tobaksrøg. Der findes ingen dampere, der ikke kan lide ”børnevenlige smagsstoffer”. Der findes nok heller ingen voksne, dampere eller ej, der ikke kan lide smagen af slik, frugt eller wienerbrød.
Under alle omstændigheder vil et forbud mod at anvende bestemte typer smagsvarianter være omsonst at håndhæve, da det er de samme smagsstoffer/aromaer, der bl.a. anvendes til kagebagning og bolchekogning. Via regulering kan man sikre sig, at aromaerne ikke indeholder ingredienser, som man ved ikke bør forefindes i e-væsker til fordampning.
8. Tobaksindustrien opfandt e-cigaretter, og ejer det meste af damp-industrien
E-cigaretter blev udviklet og først solgt af en kinesisk farmaceut ved navn Hon Lik. Produkterne fandt vej til USA i 2007. Fem år senere, i 2012, blev den amerikanske cig-a-like producent Blu købt af tobaksproducenten Lorillard. Det var det første opkøb fortaget af tobaksindustrien i forbindelse med salget af dampprodukter.
Siden da har alle de store tobaksselskaber indført e-cigaretter af deres egne brands eller opkøbt eksisterende e-cigaret producenter – og det er sandt at de dominerer salget i nærbutikker og på benzinstationer – den traditionelle kilde til salg af tobakscigaretter.
Wells Fargo tobaksindustri-analytiker Bonnie Herzog* skønner dog, at tobaksselskabernes virksomheder tegner sig for mindre end 40 procent af hele markedet for dampprodukter. Resten af markedet består af de uafhængige producenter og sælgere, som damperne kender og foretrækker.
http://vaping360.com/financial-analyst-to-investors-bet-on-big-tobacco/
9. Dampindustrien vil ”renormalisere” tobaksrygning
Problemet med denne konspirationsteori er, at bortset fra tobaksselskaberne, så sælger damp-industrien ikke tobakscigaretter. Så hvis damp-produkter, tilskyndede ikke-rygere til at begynde at ryge, så ville damp-industrien ikke få del af de økonomiske fordele.
“Det er mere sandsynligt,” skriver Clive Bates* – “… og det må antages – i mangel af beviser for det modsatte, at e-damp normaliserer brugen af e-damp som er et alternativ til rygning. Og dermed normaliserer e-damp ikke tobaksrygning”
http://www.clivebates.com/?p=2197
10. E-cigaretter sprænger i luften overalt!
Efter at have undladt at bevise nogen alvorlige sundhedsmæssige risici, så er “eksploderende batterier” blevet det nye kampråb i mediernes skræmmekampagner. Avisoverskrifterne er blevet ”hjulpet” på vej, af rapporter fra tobaks- og medicinalindustrien, der står til at miste milliarder i omsætning på deres konkurrerende produkter.
Sandheden er, at der har været meget få brande eller eksplosioner fra dampprodukter – selvom flere historier bliver genfortalt, igen og igen. Og de fleste af dem har været forårsaget af brugerfejl, herunder mange fra forkert håndtering af batterier. Næsten alle disse ulykker kunne have været undgået med lidt uddannelse vedrørende generel batterisikkerhed. Det er som regel ”e-cigaretten” der får skylden for ulykkerne/uheldene – men faktisk er det selve batteriet, der besidder fejlen – det samme slags batteri, som findes i mobiltelefoner, seg-boards og andre elektroniske anordninger.
11. Damp er lige så sundhedsskadelig som tobaksrygning
Dette er den værste løgn af dem alle. Der er over 1 million danske rygere, og mere end en milliard rygere på verdensplan. De fortjener ikke at blive løjet for om et produkt, der meget vel kan redde deres liv. Afbrændt tobak producerer en masse gennemprøvede kræftfremkaldende kemikalier, sammen med forbrændingsprodukter som kulilte. Ser man på sundhedsrisici, så er e-damp ikke tilnærmelsesvis i samme liga, som det at ryge tobakscigaretter.
https://dadafo.dk/sa-tag-jer-dog-sammen-journalister/
“Ved at underminere offentlighedens forståelse for alvoren af rygningens farer – ved at sammenligne skadeligheden af tobakscigaretter med e-cigaretter, så medfører det en kæmpe bjørnetjeneste for offentligheden og i særdeleshed overfor rygere,” siger Dr. Michael Siegel. “Der er ingen legitim videnskabelig uenighed omkring det faktum, at damp er meget sikrere end at ryge.”
https://dadafo.dk/e-damp-har-et-gigantisk-potentiale-for-dit-helbred/
12. Vi kender ikke langtidseffekterne af at dampe
Når alt andet ikke lader til at finde grobund, så kan man jo altid falde tilbage på ”at vi ikke kender langtidseffekterne af at dampe” – men der er efterhånden ved at være foretaget en del undersøgelser, der netop påviser at risici ved at dampe er langt mindre end ved fortsat af ryge tobakscigaretter. De seneste studier der har omfattet personer der er dampet i 3-4 år, angiver en reduktion i sundhedsrisici på over 96%.
https://dadafo.dk/vi-kender-ikke-langtidsvirkningerne-ved-dampe-men-det-gor-vi-nu/
Endnu et studie/review bekræfter nu, at e-damp er langt mindre skadelig end rygning af tobakscigaretter.
CBS Minnesota bragte et balanceret indslag, hvor de fortæller omkring studiet, der er foretaget af forskere i London fra University College London, UCL. Rygere der kvitter tobakken totalt – og skifter til damp, reducerer kraftigt indtaget af potentielt skadelige stoffer. Se indslaget fra CBS her:
Se endnu et indslag fra ITV England her:
https://www.facebook.com/UkEcigStore/videos/1587487317947584/
Læs pressemeddelelsen via Reuters her:
http://www.reuters.com/article/us-health-ecigarettes-toxins-idUSKBN15L2J7
Læs bl.a. hvad den engelske kræft-organisation, Cancer Research UK – har at sige om dette banebrydende studie:
Læs også denne artikel fra den engelske avis, The Independent (Den uafhængige):
Læs selve studiet/reviewet her:
Ovenstående artikel er frit oversat med inspiration fra: http://vaping360.com/vaping-lies/