Meta-studie fra England: “Damp er 95% mindre skadelig end tobak”

E-cigaretter bedre end tobak

Ny undersøgelse / meta-studie fra England, via Public Health England, viser at damp er langt mindre skadelig end rygning af tobak.

Hvad mange af damperne har vidst i lang tid, er nu også ved at gå op for regeringerne, beslutningstagerne og forskerne rundt om i verden. Forfatterne til undersøgelsen/meta-studiet, professor Ann McNeill og professor Peter Hajek m.fl. – konkluderer:

“Damp er mindst 95% mindre skadeligt end rygning af tobakscigaretter – og der er intet bevis for potentiel skade ved at stå ved siden af eller i nærheden af en der damper – dvs. “passiv damp” bør ikke være grund til bekymring.”

Undersøgelsen viser også at den såkaldte “gateway-effekt” ikke finder sted – dvs. hvis man som ung ikke-ryger begynder at dampe, så vil der være større risiko for at de unge fortsætter videre til at ryge tobakscigaretter. Undersøgelsen viser det modsatte – antallet af nye unge tobaks-rygere falder støt, sideløbende med at e-dampen bliver anvendt.

PHE_2015_E-cigarettes

Kort forklaring af studiets konklusioner

Læs nyheden via Ritzau på TV2 Nyhederne:

http://nyhederne.tv2.dk/udland/2015-08-19-studie-e-smoeger-er-95-procent-mindre-skadelige-end-tobak

Jyllandsposten dækkede også nyheden:

http://jyllands-posten.dk/livsstil/familiesundhed/sundhed/ECE7944959/Studie-E-sm%C3%B8ger-er-95-procent-mindre-skadelige-end-tobak/

Link til undersøgelsen foretaget af Public Health England, PHE – der svarer til den danske “Sundhedsstyrelsen”:

https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update


 

Og nyheden bliver også taget godt imod af flere af de udenlandske medier, som ellers tidligere har skrevet endog meget skræmmende artikler omkring e-damp.

IFLS – I F****** Love Science, har bragt nyheden på denne måde:

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/e-cigarettes-around-95-less-harmful-regular-smoking-according-independent-report

Clive Bates, engelsk kommentator ang. e-damp, har lavet følgende opsummering af nyheden fra Public Health England:

http://www.clivebates.com/?p=3242

Som opfølgning på den store nyhed fra vores britiske naboer, hvor engelske forskere og professorer samstemmende kunne blive enige om at damp er min. 95% mindre skadelig end rygning af tobakscigaretter – kommer her nogle af de nyhedsindslag som blev vist på bl.a. BBC News og Channel 4 News.

Se hvad professor Ann McNeill og professor Peter Hajek i går (19.08.2015) udtalte på Channel 4 News ang. e-damp og den nye britiske rapport fra Public Health England, PHE:

Hør hvad professor Gerry Stimson udtalte på BBC News, omkring samme emne i går aftes (19.08.2015) – og specielt hvorfor han ikke mener at det er en god idé at e-damp (e-cigaretter) skal tilbydes på recept via lægen:

One Response to "Meta-studie fra England: “Damp er 95% mindre skadelig end tobak”"

  1. Pingback: 12 løgne som medierne forsøger at bilde dig ind angående e-damp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.