ETHRA indsender også kommentar til EU-kommissionen

ETHRAEuropean Tobacco Harm Reduction Advocates – en en fælles europæisk forbrugersammenslutning med 21 medlemsorganisationer fra 16 EU-lande. Målet for ETHRA er at skabe forståelse for tobakskadereduktion, via alle tilgængelige produkter, som er bevist langt mindre skadelige for helbredet, end fortsat rygning.

E-damp-væsker skal smage af det som rygerne forsøger at blive kvit med!

Sundhedsministeriet er p.t. ved at forberede et sæt nye love, der gør livet som damper endnu mere besværligt – som om det ikke allerede var svært nok! Bl.a. vil Sundhedsministeren gerne have forbudt alle smagsvarianter i e-damp, med undtagelse af smagen af tobak og menthol. Og så må webshops ikke vise billeder af de produkter som de gerne vil sælge (der bliver jo efterhånden – hvis lovene bliver vedtaget – ikke så mange produkter at vise frem). Derudover er der forslag om at pålægge e-væsker en ekstra afgift på 2 kr. pr. ml. e-væske. Lovforslaget siger intet om, hvilken styrke væsken skal have – eller om der er tale om en afgift pr. ml. uanset væskens styrke?

Og – så foreslår Sundhedsministeren, at e-væsker skal sælges i “anonym” indpakning, og at hardware evt. også skal sælges i anonyme pakker. Og i damp-butikkerne, må der ikke være reklameskilte på facaden eller i vinduerne – og der må ikke være produkter på display. Produkterne kan vises frem, så snart kunden (som selvfølgelig er over 18 år) ytrer ønske om at se et navngivent produkt, som han ikke kan se nogen steder, men skal finde frem til på en liste der ligger på disken?

Der er flere ændringsforslag til nuværende lovgivning og nye bestemmelser som Sundhedsministeren vil have indført. Og han bakkes desværre op af en forligsgruppe af flere af Folketingets partier, som tror at det vil gavne børn og unge (som ikke bruger e-damp) – så de ikke starter en karriere som damper, for derefter at fortsætte videre til at ryge tobakscigaretter? Den nationale handleplan mod tobak, kaldes denne manøvre, som skal bekrige salget af tobaksprodukter til børn og unge. Det er forholdsvis ironisk, at e-damp-væsker ikke indeholder ét nanogram tobak..

EU-kommissionen kræver svar på grundlaget for lovene, og om det er retfærdigt og nødvendigt?

Men – Sundhedsministeren og forligsgruppen, kan ikke gennemføre den dramatiske lovgivning, uden først at underrette EU-kommissionen om de foreslåede tiltag. Kommissionen skal herefter bedømme, om tiltagene er retfærdige og om de overholder gældende EU-lovgivning. Kommissionen har kommenteret notifikationen fra Sundhedsministeriet, og har stillet en række spørgsmål til lovgivningen, som viser sig ikke at være helt i tråd med gældende EU-love. Dette har medført at høringsfristen ved Kommissionen, er blevet udskudt 3 måneder, mens Sundhedsministeriet og Erhvervsstyrelsen, skal besvare de fremsendte spørgsmål. Bl.a. medvirker loven til at skabe ulige handelsforhold mellem Danmark og andre EU-lande, som i dag har samhandel omkring e-damp produkter. Og Sundhedsministeriet har ikke udført en tilfredsstillende risiko- og konsekvensanalyser. Dvs. de har slet ikke udført analyser. Hvis de havde, ville de være kommet frem til at en stor del af de dampbutikker der findes i dag, vil se sig nødsaget til at lukke ned pga. manglende varer på hylderne, som kunderne/forbrugerne efterspørger. Når man ikke kan købe f.eks. e-væske med smag, bliver forbrugerne/kunderne tvunget til selv at forsøge at fremstille dem – eller købe dem på det sorte marked. Det kan også være, at flere der allerede har kvittet tobakken via damp,  vælger at gå tilbage til tobakscigaretter er, som følge af mediernes skræmmekampagner.

Søndag den 23.08.2020 – indsendte ETRA deres kommentarer til de foreslåede nye danske lov til EU-kommissionen – og den 06.07.2020 indsendte DADAFO sine kommentarer.

Søndag den 24.08.2020 – blev begge disse dokumenter fremsendt (sammen med DADAFOs høringssvar fra februar i år) – til Sundhedsministeren og hans stab, sundhedsordførerne fra de forskellige partier i Folketinget – samt de danske medlemmer af EU-parlamentet. Og ved samme anledning, anmodede DADAFO om at få foretræde for Sundhedsudvalget – for at forklare konsekvenserne af de foreslåede lovændringer og tilføjelser. For det har mange og utilsigtede konsekvenser for bl.a. de danske forbrugere af e-damp, hvis de foreslåede lovændringer bliver vedtaget. Og det får ufattelige økonomiske konsekvenser for e-damp-industrien, som har investeret millioner i produkter, som er lovlige i EU, men kan vise sig at blive ulovlige at sælge i Danmark. Harmonisering af markedet i EU er en af hjørnestenene i det åbne fælles marked. Og dette marked er allerede reguleret med stramme EU-regler, som har vist sig at have den ønskede effekt. Den eksisterende lovgivning virker, så der er ingen grund til yderligere restriktioner, med mindre der er tale om overlagt og decideret chikane fra Sundhedsministeriets side?

Nikotin-nydelsesmiddel-markedet serveres på et sølvfad til tobaksindustrien

Hvis målet er, at få færre rygere  til at stoppe med at ryge ved hjælp af e-damp – og i stedet ryge videre på tobakscigaretter – så er Sundhedsministeren på rette vej! Og hvis meningen med lovændringerne og tilføjelserne, er at give hoveddelen af markedet for alternative nikotinprodukter på et sølvfad til Tobaksindustrien – så er Sundhedsministeren og forligsgruppen meget succesfulde i deres foretagende.

Taberne bliver de mange, for hvem det er lykkedes at kvitte tobakken via e-damp, ved brug af e-væsker med smag der IKKE minder om tobak. De vil fremover ikke kunne købe deres favorit-væsker med smag af lakrids, fersken, mango, vandmelon, custard m.m.

Og taberne vil også være, de mange rygere som kunne tænkes at forsøge at blive røgfri via et skifte til e-damp. E-produkterne vil være gjort så besværlige at få fat på for voksne forbrugere, og være uattraktive, når de kun må sælges med smag af tobak eller menthol – to smagsvarianter som konstant skal minde om lige netop det produkt, som rygere forsøger at blive kvit?

Hvis dette lykkes for Sundhedsministeren – forventer vi også, at bl.a. Antabus-brusetabletterne fremover KUN må sælges med smag af øl eller rødvin? Giver det mening?

One Response to "ETHRA indsender også kommentar til EU-kommissionen"

  1. Pingback: Vaping Digest 26th August – vapers.org.uk

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.