Endnu en uvidenskabelig skræmmekampagne imod e-dampen!

topelement

Så meget kræft giver e-cigaretter

– overskriften er taget fra dagens udgave af MetroXpress…

I to af dagens aviser, MetroXpress og netavisen dagens.dk – kan man i dag læse om at e-cigaretter indeholder 10 gange flere kræftfremkaldende stoffer, end der findes i almindelige cigaretter.
I følge en japansk undersøgelse er der efter sigende fundet op imod 10 gange højere niveau af et enkelt stof, nemlig formaldehyd – i dampen fra e-cigaretter – sammenlignet med røg fra alm. cigaretter.
Men hvis man læser efter i den undersøgelse som bl.a. den japanske professor Naoki Kunugita har fået udgivet – så er der i sammenligning med niveauet for formaldehyd i alm. cigaretter – 6 gange (seks) gange mindre formaldehyd i den højeste måling af de 13 forskellige mærker af e-cigaretter (A-M) som blev undersøgt:

Tabel nr. 1 viser, at der i e-cigaret A er 34-35 µg formaldehyd pr. 10 sug af e-cigaretten:

formaldehyde-japan3

Tabel nr. 7 viser målt indhold af formaldehyd i cigaretrøg på 200  µg/cigaret:

formaldehyde-smoke2

E-cigaretforsker og hjertespecialist. dr. Konstantinos Farsalinos, har i dag (27.11.2014) været ude med en hovedrystende forklaring på dagens “skræmmekampagne”:

http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/188-frm-jp

I hans opslag skriver han:

“Det er interessant, at mens alle medier diskuterer karcinogener (i flertal) så nævner teksten kun formaldehyd. Og skal sandheden frem, så er dette “stof som findes i byggematerialer og balsameringsvæsker” faktisk til stede overalt i vores omgivende miljø, i hvert et hus, hver en storby, by og landsby.
Så – al virakken i medierne omhandler dette éne karcinogen, og ikke flere karcinogener. Og igen – overskriften er total misvisende og vildledende, siden de fandt formaldehyd-indholdet til at være 10 gange højere end i alm. cigaretter – i ét ud af 13 testede produkter – dvs. ikke i alle produkter.”

“Selvfølgelig er en diskussion omkring det maksimale indhold af et enkelt stof, videnskabelig upassende. Vi skulle hellere undersøge det gennemsnitlige indhold af formaldehyd i e-cigaret damp. Det japanske forsker-hold viser i tabel 1 (se ovenfor) i kolonne 2 antallet af udtagne prøver, og deres respektive målinger. Det gennemsnitlige indhold af formaldehyd fra alle målingerne er således 4,2 µg per 10 sug. Derfor er det gennemsnitlige indhold af formaldehyd i e-cigaretter 50 gange mindre, sammenlignet med indholdet i cigaretrøg.

“Åbenlyst, så skal vi indse, at når man fokuserer diskussionen omkring ét af de mange karcinogener der findes i tobaksrøg, så vil resultatet være vildledende. Selv hvis e-cigaretter indeholdt tilsvarende eller højere mængder af formaldehyd, så indeholder de ikke majoriteten af de andre giftige og kræftfremkaldende stoffer som er til stede i cigaretrøg. Konklusionen må være, at alt i alt, så er risikoen ved e-cigaretter i sammenligning med tobakscigaretter uhyre minimal. Dette er præcis hvad rygere har brug for (og fortjener) at vide.”

Så – i dagens aviser, kan man nu læse “at det er meget sundere at blive ved med at ryge, hvis man er bekymret for at pådrage sig en kræftsygdom – for der er 10 gange større risiko for kræft, hvis man damper på en e-cigaret”.

Rygere bliver skræmt væk fra at skifte røgen ud med dampen – og de eks-rygere der allerede har skiftet røgen ud med damp – kan vi risikere vender tilbage til at ryge cigaretter igen. Og så spørger vi:

På hvilket grundlag?

Medierne har gentagende gange fået tilsendt en strøm af forskningsresultater og nyheder  vedrørende dampen; forskning som er baseret på uafhængige videnskabelige kilder. Men sjældent vil aviserne/medierne bringe de gode nyheder. Hvorfor vil de ikke det? Taler vi ikke om et produkt som på videnskabelig basis menes at kunne redde (forlænge) livet for flere tusinde danske rygere, hvert eneste år?

MetroXpress og dagens.dk – har viderebragt en usandfærdig nyhed, som har store konsekvenser for danske rygere og e-damperes liv – via en grundløs og ikke gennem researchet skræmmekampagne. Medierne har ikke en gang gidet, at checke facts inden de ukritisk har videreformidlet en artikel, som i bedste fald kan få folk til at ryste lidt på hovedet – og i værste fald fortsætte med at ryge eller droppe dampen, og gå tilbage til tobaksrøgen…

Læs selv de to artikler – og bedøm selv hvem der giver de mest rigtige oplysninger til den danske befolkning – Konstantinos Farsalinos – eller de to danske “aviser”:

Dagens.dk – Forskere advarer: E-cigaretter er ti gange så kræftfremkaldende som almindelig tobak:

http://www.dagens.dk/sundhed/forskere-advarer-e-cigaretter-er-ti-gange-s%C3%A5-kr%C3%A6ftfremkaldende-som-almindelig-tobak

MetroXpress – Ny forskning: Så meget kræft giver E-cigaretter

En ny japansk undersøgelse påstår, at dampen fra e-cigaretter er meget usund:

http://www.mx.dk/viden/videnskab/story/31144275

Så tag jer dog sammen…

Hvis den danske journalist-stand ville bekymre sig om at bruge bare 5-10 minutter på research og fact-checke – i stedet for blot at bruge 10 sekunder på at lave en “copy-paste” artikel – så kunne de have erfaret/researchet sig frem til, at selv den “farligste” af de e-cigaretter der blev testet i den japanske undersøgelse, udledte 6 (SEKS) gange mindre formaldehyd end en alm. tobakscigaret.
Problemet med kun at fokusére på ét stof (formaldehyd) er at man mister fokus på de 4.000 andre stoffer som IKKE findes i en e-cigaret, men som findes i rigelige mængder i alm. tobakscigaretter.
Dissee “artikler” som aviserne har kopieret sig til – kan være med til at flere rygere end ikke vil overveje, om de skal prøve at skifte tobakken ud med e-damp/e-cigaretter – og dermed har journalisterne gjort sig skyldige i overlagt skade.
Der er ikke længere nogen tvivl om, at e-damp er min. 95-99% mindre skadeligt end rygning af alm. tobakscigaretter – og dermed burde det være åbenlyst for enhver, at skiftet til e-damp kun kan være en helbredsmæssig fordel.

15 Responses to "Endnu en uvidenskabelig skræmmekampagne imod e-dampen!"

  1. Pingback: 12 løgne som medierne forsøger at bilde dig ind angående e-damp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.