Sverige forbyder nikotinholdige e-væsker

sverige

I noget der ligner et selvmål for folkesundheden, har et af forgangslandende på røgfri tobak området, Sverige, valgt at forbyde nikotinholdige e-væsker. Det kan også få store konsekvenser for e-damp i hele EU.

En dom i den svenske forvaltningsret kommer til at få store konsekvenser for de svenske e-dampere, for i fremtiden vil alle nikotinholdige e-væsker blive betragtet som lægemidler. Dermed slutter Sverige sig til en ikke særlig køn liste over lande som f.eks. Danmark, Østrig og Belgien, der alle har enorme restrektioner på salget af e-damp produkter, til stor skade for de mennesker der ønsker et mere sikkert alternativ til cigaretter.

I oktober sidste år besluttede Läkemedelsverket, den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, at alle e-væsker indeholdende nikotin skulle være omfattet af et salgsforbud, dette blev dog anket, men er nu har forvaltningsretten taget sin beslutning.

Ifølge Läkemedelsverket, så er deres håb, at denne dom betyder, at der kommer såkaldt mere sikre produkter på markedet – uden at Läkemedelsverket dog yderligere uddyber hvilke produkter, der skulle være mere sikre end dem der allerede er på markedet i dag. Nye produkter ville, som i Danmark, betyde at Läkemedelsverket skulle godkende dem inden for medicinallovgivning, og i mellemtiden må de svenske e-dampere så ryge cigaretter i stedet.

Dommen betyder, at Sverige nu vil rette blikket mod de større importører af e-cigaretter og bl.a. begynde at udstede tilhold, for dermed hurtigt at få blokeret markedet, mens de enkelte kommuner skal føre tilsyn med de mindre butikker. Dommen i Sverige kan også tyde på en ændring i taktikken i EU, da et forbud mod nikotin i tre EU lande, kan betyde at andre lande kan følge trop, uden at følge den generelle EU lovgivning. Det er så at sige, at snige et forbud ind af bagdøren.

Læs mere om det på svensk her:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hardare-restriktioner-for-e-ciggen_3757322.svd

5 Responses to "Sverige forbyder nikotinholdige e-væsker"

  1. Pingback: Men nu til noget seriøst. Sådan stoppede jeg med at ryge - via e smøger

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.