At skifte fra cigaretter til e-damp

skifte fra cigaretter

Det er ikke altid nemt at skifte fra cigaretter til den elektroniske version. Her er der 3 forskellige råd, der kan guide dig gennem den første tid, der enten kan gå så let som ingenting, eller være en smule sværere end du havde regnet med.

Som ryger har du måske ønsket at stoppe, men været bekendt med de kendte fysiske og psykiske problemer der kan være associeret med forsøget. Måske har du forsøgt at stoppe med en kold tyrker uden nogen form for hjælp, har prøvet forskellige nikotinerstatningspræparater eller forskellige piller der lover at de er vejen til rygestop – alle med en meget lav succesrate. Hvis du sætter e-damp i bås med disse produkter, så forventer du måske de samme problemer – men det det er absolut ikke tilfældet. Her er 3 regler der kan guide dig til et varigt skifte fra cigaretter over til e-damp.

Første regel: Tro ikke at elektroniske cigaretter er et nikotinerstatningspræparat.

I begyndelsen skifter du måske et par enkelte cigaretter ud med den elektroniske version, men fortsætter stadig med at ryge. Sæt ikke dig selv under pres. Hvis du føler du har brug for det, så ryg bare videre uden dårlig samvittighed. Med det rette udstyr og den rette e-væske, så vil din trang til cigaretter forsvinde med tiden. Du vil opdage at elektroniske cigaretter på mange måder minder om de ægte, både med hensyn til følelsen i halsen, måden at håndtere den og produktionen af røglignende damp. Dit behov for at ryge cigaretter vil falde støt, og måske vil du efter et stykke tid helt kunne undvære dem. Selv hvis du ikke gør og bliver bruger af både cigaretter og elektroniske cigaretter, så vid, at dit helbred vil have gavn af hver eneste cigaret du ikke ryger.

Anden regel: Vær klar til at bruge tid og penge til at finde det udstyr der passer til dine personlige behov.

Der er en stor mængde forskellige modeller på markedet, hvilket kan gøre det rigtige valg svært for begyndere. Rygere vælger ofte deres første elektroniske cigaret mere eller mindre tilfældigt, eller baseret på appellerende reklamer; og hvis de ikke er tilfredse med produktet, så giver de skylden på alle elektroniske cigaretter, i stedet for den model de har brugt. Derfor er det essentielt, at de får så meget information som overhovedet muligt, ikke fra reklamer, men fra erfarende dampere der er aktive på de sociale netværk. I Danmark er det bl.a. Facebook-grupper som E-Cigaret Danmark og internetfora som E-Ryger og Dampforum. Du skal gøre dig klart, at du skal engagere dig i et emne der helt sikkert er mere komplekst, end at købe en pakke cigaretter og en lighter.

Husk dog på, at lige meget hvor stor mængde information du har haft før dit første forsøg med en e-cigaret, så kan det stadig være en skuffelse. Personlige behov er ret forskellige, og der eksisterer ikke noget der hedder ”den bedste elektroniske cigaret”. Frem for at give op så bør du prøve en anden type elektronisk cigaret, en anden atomizer eller måske prøve med et reguleret batteri. Lad ikke prisen stoppe dig. I begyndelsen vil du sikkert bruge lidt flere penge på elektroniske cigaretter end du havde brugt på cigaretter, men i det lange løb vil du spare en stor mængde penge, ud over at dit helbred selvfølgelig vil forbedres markant.

Tredje regel: Start med en e-væske med mentholsmag og med et højt nikotinindhold.

Smag er meget subjektiv, så valget af den rette e-væske er meget forskellig. Som en begynder, så kan det sikkert drive dig til vanvid, når en enkelt internetsøgning viser flere hundrede forskellige e-væsker med forskellig smag, solgt af flere hundrede forskellige selskaber. Hvordan kan du finde den mest smagfulde e-væske? Det korte svar er: Det kan du ikke. Det er et spørgsmål om at prøve sig frem. De fleste dampere ender med et lille udvalg af e-væsker eller måske bare en enkelt favoritvæske efter et stykke tid, men nogle stopper aldrig med at lede efter nye e-væsker fra forskellige kilder.

Uanset hvad, efter min mening, så er der en regel der stort set aldrig fejler: Begynd med 3-4 forskellige smage og hav i tankerne, at ingen af dem vil smage som din yndlingscigaret. Så tobakssmage er ikke nødvendigvis det bedste valg. Tøv ikke med at prøve nogle frugtsmage, som f.eks. jordbær eller appelsin, og sørg for at have mindst en e-væske med mentholsmag. Mentholsmag er en slags back up hvis alt andet skulle fejle. Måske ønsker du at blande menthol med en frugtsmag som f.eks. jordbær, som er meget populært. Lige meget hvad, så er der i starten ingen vej uden om, at du skal prøve dig frem. Hvis du har muligheden, så deltag i et af de møder der bliver arrangeret gennem de sociale netværk eller internetfora, også kaldet damptræf, for der kan du smage et bredt udvalg af e-væsker fra andre dampere.

Den vigtigste del er nok nikotinstyrken i e-væsken. Hvis styrken er for lav til at forsyne dig med nok nikotin, så vil du ikke opleve tilfredsstillelse og du vender måske tilbage til at ryge cigaretter. Den korrekte styrke er meget individuel og afhænger til en vis grad også af din atomizer – flere ampere resulterer i mere damp og dermed også mere nikotin for hvert sug. Som en grundregel bør du starte med mindst 20-30 mg/ml i nikotinstyrke og efterfølgende fortynde hvis det er nødvendigt.

I de første par dage kan du måske opleve en tendens til at hoste lidt, det skyldes øget luftvejsmodstand på grund af stimulering af nikotinreceptorerne i C-fibrene i bronkierne – en effekt der bliver skjult af hostestillende indholdsstoffer i cigaretter. Hosten stopper efter et par dage og du bør ikke for tidligt begynde at reducere nikotinstyrken i dine e-væsker. Nikotin har ingen alvorlige bivirkninger, og der er derfor ingen grund til at reducere mængden af nikotin i dine e-væsker.

Artiklen er oprindelig skrevet på engelsk af Bernd Mayer, Ph.d. i molekylær biologi. Den kan læses her:

http://www.bernd-mayer.com/how-to-switch-from-tobacco-to-electronic-cigarettes/

One Response to "At skifte fra cigaretter til e-damp"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.