Nyt stort studie dokumenterer: E-cigaretter virker

stort studie

Et nyt stort studie om e-cigaretter viser, at e-cigaretter virker og er mere effektive til rygestop end konventionelle produkter.

Både MedWatchBloomberg og Reuters omtalte i dag et studie lavet af bl.a. professor Robert West, et langtidsstudie gennem fem år, der viser at e-cigaretter er 60% mere effektive til rygestop end konventionelle produkter som nikotintyggegummi og nikotinplaster. Studiet med 5.863 personer, der er blevet fulgt fra 2009 til 2014, dokumenterer dermed de helbredsfordele der kan opnås hvis man gør e-cigaretter mere tilgængelige og ikke regulerer dem som det ellers er lagt op til gennem bl.a. EU – hvor man snart begrænser mængden af nikotin i e-væsker – og den danske lovgivning – hvor e-væsker med nikotin stadig er forbudt.

Forskeren bag studiet, Robert West, udtaler til Reuters: ”E-cigaretter kan potentielt virkelig forbedre folkesundheden, fordi de appellerer så bredt, og fordi der er store sundhedsmæssige gevinster forbundet med at stoppe med at ryge.” Mens Jamie Brown, forsker på University College London, udtaler: ”E-cigaretter er en af brikkerne til at få antallet af rygere til at falde.”

I England er antallet af rygere faldet drastisk de sidste år, som følge af det øgede forbrug af e-cigaretter, og forskning lavet af bl.a. Cancer Research U.K. viser, at unge mennesker der aldrig har røget cigaretter ikke benytter sig af e-cigaretter. Dermed er e-cigaretter ikke en såkaldt gateway til rygning.

Dansk e-Damper Forening (DADAFO) er ikke overraskede over de nye resultater, og mener at de bør få politikerne i Danmark og Europa til at vågne op og indse at e-cigaretten er det mest effektive middel, hvis man ønsker at minimere antallet af rygere og de følgesygdomme der relaterer sig til rygning.

”De nye resultater fra Roberts Wests forskningsgruppe er ikke overraskende og er blot endnu et i rækken af positive studier, men det er et stort langtidsstudie og et af de mest betydningsfulde der er kommet ud til dato. Det bør virkelig få politikerne til at overveje om den overregulering de er ved at lave på e-cigaret markedet, der vil forhindre rygere i at skifte til e-cigaretter, ikke er skudt langt over målet. Politikerne kan ikke løbe fra deres ansvar, 15.000 danskere dør som følge af rygning om året, og de er ved at presse kuren ud af markedet,” udtaler formand for DADAFO, Christian Jakobsen, og tilføjer:

”Dette studie står ikke alene og beviserne er ved at hobe sig op. Det må være hårdt for foreninger, som bl.a. Kræftens Bekæmpelse, at fortsætte med at råbe ulven kommer, når det ene studie efter det andet viser de enorme positive helbredseffekter der er ved e-cigaretter. Det er snart alle større internationalt anerkendte forskere der er enige om, at her har vi en mulig helbredsrevolution – det er blot i vores lille andedam i Danmark at man lukker øjnene og blokerer for alle tiltag til at udbrede kendskab til dette produkt. Det er vigtigt vi gør os klart, at foreninger som Kræftens Bekæmpelse modtager enorme summer til såkaldt ”bekæmpelse af tobak”, men nu kommer der et produkt og overhaler dem indenom. De vil kæmpe med næb og kløer for, at dette produkt ikke betyder færre midler til deres ineffektive kampagner og hundreder af ansatte der skal ”rådgive om tobaksstop”, uden at det de sidste mange år har ført til nævneværdige resultater.”

Det omtalte studie kan læses her: http://nicotinepolicy.net/commentary/86-g-krol/861-new-research-shows-electronic-cigarettes-better-for-quitting-than-no-aid-over-the-counter-nrt-worse-than-no-aid

6 Responses to "Nyt stort studie dokumenterer: E-cigaretter virker"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.