Hoster du når du damper?

hoste_cilier

Hvis du har skiftet tobakken ud med e-damp, så kan du i en overgang opleve en forværret hoste, eller irritation af luftvejene…

Når man skifter tobakken ud med damp, får de små fimrehår i lungerne (cilierne) lige pludselig mulighed for at få gjort “hovedrent”.

Cilierne danner slim, som er med til at opsamle og skubbe urenheder op i halsen, som så efterfølgende skal hostes ud som slim.

Hvis man var stoppet med at ryge på en kold tyrker (uden brug af hjælpemidler, via ren viljestyrke) ville man have oplevet akkurat de samme symptomer.

Cilierne kan regenerere sig selv, og vil med tiden fungere normalt igen, når “hovedrengøringen” er overstået.

Andre symptomer

Andre symptomer som man kan opleve, når man skifter røgen ud med damp, kan være:

  • hovedpine
  • tørhed i mund og svælg
  • træthed
  • tørre slimhinder generelt
  • kløe i huden
  • bumser m.m.

Mange af disse symptomer vil efter kort tid forsvinde igen. Man skal dog være opmærksom på, at nogle dampere kan være allergiske overfor enkelte ingredienser i e-væskerne eller e-grejet.

Er du i tvivl, og oplever du en forværring af ovenstående symptomer, skal du kontakte din egen læge.

Myter og skræmmehistorier

Der er mange myter omkring hvilke “skader” dampen kan medføre, og de fleste af dem er myter, uden videnskabelig baggrund – og dette skaber desværre misforståelser der gør at rygere der ellers ville have kvittet tobakken – fortsætter med at ryge, på trods af at dampen en minimum 95% mindre sundhedsskadelig.

Læs mere om “Myter og skræmmehistorier ang. dampen”, i vores informationsfolder – der kan downloades – tryk HER

cilier

Lungernes indre, er beklædt med cilier (fimrehår) der sørger for at få flyttet skidt og snavs op af lungerne. Disse fimrehår bliver genaktiveret, når du stopper med at inhalere tobaksrøg. Derfor kan mange eks-rygere opleve en forværret hoste med kraftig slim, i en periode efter deres rygestop eller skifte til damp.

Vores lunger kan lidt sammenlignes med et “teenage-værelse”:

Mor er der til at gøre rent, og samle vasketøj sammen – og hun slider og slæber hver dag for at holde rent på værelset.

Den dag “teenageren” (tobaksrøgen) flytter hjemmefra, kan mor slappe mere af, så snart hun har fået gjort hovedrent for sidste gang.

Herefter kan teenage-værelset bruges til andre og nye formål…

“Tobakken bidrager også til at skade de små fimrehår, cilier, som transporterer slim rundt i luftvejene. Cilierne er vigtige for at transportere små partikler, støv og slim ud af lungerne. Når cilierne bliver skadet, vil denne transport blive dårligere, og partikler, bakterier, slim og andre skadelige stoffer hober sig op i lungerne.”

Taget fra: https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/lunger/sygdomme/astma/astma-og-rygning/

 

“Slim i lungerne:
Lungerne har også en funktion i forbindelse med kroppens immunforsvar, der har til opgave at beskytte kroppen mod fremmede organismer. Næsen og munden udgør den første forsvarslinie i den respiratoriske del af immunforsvaret, og lungerne fungerer som den anden forsvarslinie. Inhalerede partikler (såsom røg eller forurening) og inficerende organismer (såsom bakterier og vira) passerer munden og næsen, og ender i lungerne. Slim, der produceres i lungerne, kan indfange disse fremmedlegemer og hjælper de hvide blodlegemer (makrofager og neutrofiler) til at opsluge og tilintetgøre de skadelige organismer. Slimen i lungerne spiller en vigtigt rolle i forbindelse med lungernes immunforsvar. Den bedste måde at rense lungerne for slim er: hoste. Der findes i luftvejene en masse små fimrehår kaldet cilier. Disse fimrehår hjælper til at bringe slimet op i luftvejene, så det kan hostes ud, eller sluges. Når man ryger, ødelægges eller deaktiveres fimrehårene, hvilket resulterer i at tykke lag af slim ophobes i luftvejene. Dette betyder, at rygere har et væsentligt svagere immunforsvar samt at deres lungers funktion er nedsat. For supplerende information om slim i lungerne henvises til artiklen: hoste med slim.”

Taget fra: http://www.sundhedslex.dk/lungernes-funktion-anatomi.htm

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.