Ekstra Bladet kan ikke lide forskning

Forskning

Ekstra Bladet kan ikke lide forskning – og det er der kommet en længere artikelserie ud af der er bragt i løbet af de seneste dage.

Man begynder så småt at længes efter aviser der tager deres opgave om fornuftig og undersøgende journalistik alvorligt, specielt i tilfældet Ekstra Bladet, og de artikler der er bragt de seneste dage. Vi vil her gennemgå hvor Ekstra Bladet fejler i deres artikel ”Tvivl om e-cigaretten: Derfor slås de om sandheden” bragt d. 25-04-2014.

”I Europa og Danmark har man endnu ikke et regelsæt med så strenge krav, som amerikanerne nu er på vej med. EU planlægger også at indføre grænseværdier for blandt andet indholdet af nikotin i e-cigaretter.”

Fakta: EU har allerede vedtaget et regelsæt, artikel 20 i TPD, der er langt strengere end de forslag der er bragt på bordet i USA. Det betyder at e-cigaretter enten skal klassificeres som tobak, der betyder der ikke må reklameres for produktet, sælges over grænserne, at der kan pålægges enorme afgifter, samt at nikotinindholdet maksimalt må være 20 mg/ml, altså under der hvor det er effektivt for folk der lige har skiftet tobakken ud – alt sammen selv om e-cigaretter ikke indeholder tobak. Eller også skal e-cigaretter klassificeres som et lægemiddel, hvilket betyder en enormt dyr godkendelsesproces, en fuldstændig begrænsning af den enorme innovation der har været i produktet, da hver enkelt element skal igennem den omfangsrige godkendelse, kun store tobaksvirksomheder eller medicinalvirksomheder ville kunne bære den udgift.

”Modstanderne mener: nej, der er ikke videnskabeligt bevis for, at e-cigaretterne har den effekt. Man ved for lidt om risikoen ved lang tids brug af e-cigaretter. Og man lokker faktisk folk, der aldrig har røget, til at prøve ægte cigaretter også. E-cigaretten bliver ‘en nem bro’ til ægte røg. Der er samtidig mange unge, som bruger produktet – og det er bekymrende, mener kritikerne.”

Fakta: Der er lavet ekstensiv forskning i netop dette emne, og alle videnskabelige rapporter underbygger at e-cigaretter ikke er en såkaldt gateway til cigaretter. Blandt andet kom Prof. Linda Bauld, Ph.d. ud med en videnskabelig artikel kaldet ”Om udbredelse af E-damp blandt rygere og ikke rygere (2013)” hvori der konkluderes at ikke rygere ikke benytter sig af e-damp. Den engelske antirygerorganisation ASH (Action on Smoking and Health) er i 2014 kommet frem med dugfriske tal der viser at unge der ikke ryger, ikke benytter sig af cigaretter, samt at gateway effekten er en myte. Disse tal er baseret på, tal, sjovt nok – og ikke et udsagn som: ”Jeg tror jeg ved at jeg tror jeg ved…” ASH skriver direkte at 0% der aldrig har røget, er begyndt at bruge e-cigaretter. Begge artikler kan læse via links herunder.

http://www.ash.org.uk/files/documents/ASH_891.pdf
http://ntr.oxfordjournals.org/content/early/2013/05/21/ntr.ntt057.full

”Modstanderne mener: det ved vi alt for lidt om, og der har været sager, hvor særligt børn er blevet forgiftet efter uheld med e-cigaretter. Også voksne er blevet forgiftet, fremhæver kritikerne.”

Fakta: Der er blevet lavet meget forskning på dette område, bl.a. af Prof. Peter Hajek, Ph.d. der i hans videnskabelige artikel ”Om nikotinindholdet og faren for forgiftning ved brug af E-damp” skriver: ”Der er meget lille fare for nikotinforgiftning fra de store mærker af elektroniske ciagaretter.” Ligeledes er der kommet data ud fra USA der viser den virkelige bivirkningsrate i forhold til helt normale forbrugerprodukter, det viser hvor sikkert og effektivt et produkt det er. Link til artiklen og billedet kan findes herunder:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.12410/abstract

Bivirkninger ved e-væsker

”Modstanderne mener: der er en risiko ved al elektronik. Og der har været flere eksempler på, at e-cigaretter er eksploderet eller på anden måde har udsat brugerne for fare.”

Fakta: E-cigaretter er faktisk utroligt sikre, såfremt de håndteres korrekt. Hvis man sammeligner sagerne hvor e-cigaret batterier er gået i stykker eller ”eksploderer” så er det minimalt i forhold til andre helt dagligdags produkter. Hvis man tager den seneste case med et ”eksploderende” e-cigaret batteri, så valgte brugeren at benytte en anden oplader end den medfølgende, hun brugte sin iPad oplader. Dette er selvfølgelig på eget ansvar, da opladere til e-cigaretter selvfølgelig skal benyttes med produktet. Hvis man skal sammenligne med andre forbrugerprodukter der benytter sig af batterier, så var der så sent som i sidste uge en stor sag om 800.000 babyalarmer der blev tilbagekaldt, da de kunne selvantænde, med brande til følge. Begge artikler er vedlagt herunder.

http://fox59.com/2014/04/24/800000-baby-monitor-batteries-recalled/#axzz2zlgmZLmEhttp://metro.co.uk/2014/04/08/video-e-cigarette-explodes-in-barmaids-face-after-being-put-on-ipad-charger-4692238/

”Modstanderne mener: vi kender ikke effekten på lang sigt ved at inhalere glycol. Derfor kan man heller ikke sige, at det ikke er farligt – for det ved vi ikke endnu.”

Fakta: E-cigaretten består af mere end glycol, eller vegetabilsk glycerin. Det består også af propylenglykol, ofte i et 50/50 forhold. Videnskabelige analyser af disse komponenter, som der er lavet mange af gennem tiden, viser at de ikke er giftige eller er forbundet med bivirkninger. Bl.a. har Prof. Igor Burstyn, Ph.d. lavet en videnskabelig rapport ”Om E-damp, dens indholdsstoffer og indvirkning på sundheden” i  2014. Ligeledes er der lavet flere andre videnskabelige rapporter om propylenglykol, da dette stof bl.a. også benyttes i Nicorettes nikotininhalatorer. Der er links til undersøgelserne herunder:

http://www.biomedcentral.com/1471-2458/14/18/abstract
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20079797http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21476863

”Modstanderne mener: de amerikanske sundhedsmyndigheder er ikke i tvivl – nikotin vil altid skabe en afhængighed. Og vi ved endnu ikke, hvor stor eller lille skade nikotin og de andre kemiske stoffer i e-cigaretter kan gøre på mennesker.”

Fakta: Nikotin vil altid skabe afhængighed, men den er sammenlignelig med den afhængighed der skabes af koffein fra kaffe og theobromin fra chokolade. Nikotins virkning og effekt er meget kendt, og er nok et af de bedst kendte og mest undersøgte stoffer i verden. Det anses som værende et meget sikkert stof, som ikke giver bivirkninger eller skadelige effekter. Som American Council on Smoking and Health skriver i deres omfangsrige rapport om nikotin: “Nikotin er blevet brugt i medicin siden 1984 og er sikkert i de doser. Nikotinprodukter skaber ikke lungekræft eller anden kræft, eller lunge- eller hjertesygdomme.” Ja, sågar, den danske forsker Lars. B. Christensen kom i 2013 ud med en rapport om ”3 tilfælde af forsøg på selvmord ved at indtage nikotinholdige e-væsker fra e-cigaretter”, i denne rapport viste det sig, end ikke i en person der indtog mere end 1.500 mg nikotin, blev det fatalt. Patienten blev udskrevet efter 6 timer. Begge artikler er linket herunder.

http://acsh.org/news/2014/01/02/effects-nicotine-human-healthhttp://www.eapcct.org/publicfile.php?folder=congress&file=Abstracts_Copenhagen.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.