Den franske e-damp forbrugerorganisation AIDUCE har gjort sig klar til retssag mod den franske stat

AIDUCE

Så snart den franske stat forsøger at implementere den nye EU lovgivning, vil den franske forbrugerorganisation AIDUCE tage sagen i retten. Det har AIDUCE udsendt i en pressemeddelelse.

AIDUCE har allieret sig med et advokatfirma der specialiserer sig i EU lovgivning, og deres konklusion er klar – AIDUCE og de franske dampere har en sag. Det skyldes bl.a. at det nyligt vedtagne Tobaksproduktdirektiv forbryder sig mod det grundlæggende EU princip om varers fri bevægelighed. AIDUCE skriver yderligere i pressemeddelelsen at det nye Tobaksproduktiv vil ødelægge innovation indenfor e-damp, og at det er vedtaget uden på nogen måde at have videnskaben med sig.

Der bliver i pressemeddelelsen opremset nogle punkter hvor Tobaksproduktdirektivet strider mod alt logik, bl.a:

• Flasker med e-væske der overstiger 10 ml bliver forbudt. Men hvis man virkelig mener at flasker med e-væske er farlige, er det så ikke farligere at skulle håndtere utallige små flasker, frem for enkelte store?
• Tanke, der overstiger 2ml vil blive forbudt. Men hvis man mener det er farligt at fylde tankene, ville det så ikke være bedre med større tanke der skal fyldes sjældnere?
• Producenterne vil blive tvunget til at vente seks måneder før de kan få nye produkter på markedet. Det virker til at være skabt af medicinalindustrien, for hvis man ikke har muligheden for at skabe innovation og skal vente på en lang bureaukratisk proces, så vil det gøre e-damp mindre tiltalende.
• Forbuddet mod salg af e-damp produkter på tværs af grænserne. Dette vil betyde dyrere produkter for forbrugerne, og det vil kunne betyde et enormt salg via et parallelt sort marked på tværs af grænserne.
• Forbud mod markedsføring af e-damp. Men hvis man ikke kan få et produkt omtalt, hvordan vil rygere nogensinde komme til at kende til e-damp? Fraværet af muligheder for reklame vil betyde at forbrugeren ikke ved hvad der er til rådighed. I praksis vil dette forbud kun beskytte tobaksindustrien, hvis produkter er langt bedre kendt og meget lettere at få fat i.
• E-cigaretter vil fortsat være omfattet af et forbud mod nikotin koncentrationer over 20 mg/ml. Man ved ud fra studier af dampere i forskellige lande, at mindst en fjerdedel bruger e-væsker der har en højere styrke end 20 mg/ml. Dette bakkes op af forskning i e-damp, som har vist, at grænsen på 20 mg er mindre end en tredjedel af den nikotin en tobakcigaret leverer. Den fastsatte grænse favoriserer derfor traditionelle cigaretter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.