DADAFO: Unge der aldrig har røget bruger ikke e-damp

ash2Nyeste undersøgelser fra England viser tydeligt, at e-damp ikke er tiltrækkende for unge der aldrig tidligere har røget. Derfor virker e-damp efter hensigten; det er en erstatning for tobak og har potentialet til at redde op mod 15.000 danskere for en for tidlig død, som følge af rygning.

Et forbud mod e-damp for unge under 18 år, som det har været debatteret i medierne de seneste dage, viser sig at være absolut unødvendigt og kan gøre mere skade end gavn – det viser tal fra ASH (Action on Smoking and Health) en engelsk antitobaks interesseorganisation. Tallene, der er de mest omfangsrige af sin art i Europa, taler sit tydelige sprog, og viser at stort set ingen unge mennesker der ikke tidligere har røget, benytter sig af e-damp. Ligeledes viser ASH’s tal, at det alene er hos tidligere og nuværende rygere i den voksne befolkning, at forbruget af e-damp er stigende.

DADAFO’s formand Christian Jakobsen mener, at tallene taler sit tydelige sprog og bør mane politikerne til besindighed.

”De seneste tal fra ASH fortæller en tydelig historie, e-damp bliver brugt som en erstatning for cigaretter, ikke som en måde at lære at ryge. Det er vigtigt at vi ikke begynder at overregulere et marked, som allerede er utroligt begrænset af det unødvendige og skadelige forbud mod e-væsker med nikotin, som man i Danmark stædigt opretholder. At unge ikke er interesseret i e-damp med mindre de er rygere er ikke overraskende, det har flere tidligere undersøgelser også bekræftet.”

Et forbud mod e-damp for unge under 18 år kan medføre langt mere skade end gavn siger Christian Jakobsen, og henviser samtidig til Kræftens Bekæmpelses oplysninger om at der disse år ikke bliver færre rygere.

”Det er utroligt nemt at få adgang til cigaretter for unge mennesker i Danmark, det er derfor man ser det forsatte forbrug af tobak i den aldersgruppe, og nu vil man til at forbyde dem at erstatte cigaretterne med et langt mindre skadeligt alternativ? Det er mod alt sund fornuft. Kræftens Bekæmpelse er ude med tal i medierne, der siger at antallet af rygere ikke er faldet de sidste år – det giver sig selv når de medregner e-dampere i den statistik, det er ren talmanipulation. De faktiske tal viser, at der er et stort fald i antallet af rygere, netop som følge af udbredelsen af e-damp. E-dampere har aldrig og vil aldrig kunne medregnes som rygere.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.