DADAFO: Sundhedsminister vil forbyde folk at leve længere

Sundhedsministeren

Sundhedsminister Nick Hækkerups seneste udmelding om, at se på et forbud mod E-cigaretter, kan få fatale følger for folkesundheden, mener DADAFO (Dansk e-Damper Forening).

DADAFO mener ikke, at Nick Hækkerup går sundhedens ærinde, i hans forsøg på at forbyde E-cigaretten, som en samlet videnskabelig verden ellers hylder som værende den største revolution inden for tobaksbekæmpelse. Ifølge den seneste videnskabelige forskning, vil mere end 5.000.000 dødsfald som følge af tobaksrygning kunne undgås i verden hvert år.

Netop den forskning politikerne mener der mangler, når det kommer til E-cigarettens sikkerhed, findes nemlig internationalt blandt de førende forskere inden for tobaksbekæmpelse og nikotinafhængighed. Blandt andet et studie fra 2014 foretaget af Prof. Igor Burstyn Ph.d. der viste, at E-cigaretter ikke indeholdt nogen farlige stoffer, og heller ikke gav nogen form for passiv damp eller indvirkning på indeklimaet.

Peering through the mist: systematic review of what the chemistry of contaminants in electronic cigarettes tells us about health risks

DADAFO’s formand Christian Jakobsen mener ikke et forbud er vejen frem, i stedet bør man se på, hvordan man bedst promoverer E-cigaretten og de positive helbredseffekter det vil medføre.

”Det er ejendommeligt, at politikerne over en bred kam ikke aner hvad en E-cigaret indeholder, og stadig tror, at en E-cigaret der består af 3 væsker (nikotinvæske, propylenglykol og vegetabilsk glycerin red.) der fordamper ved en temperatur på mellem 50-80 grader, kan udvikle røg. At vores politikere ikke holder sig opdateret med den nyeste viden, kan få fatale følger for folkesundheden, for bliver der først vedtaget et forbud, så ved vi af erfaring det er svært at ændre.”

DADAFO’s næstformand Kenneth Renard er enig og tilføjer, at det er på høje tid, at politikerne lytter til forskning frem for rygter og uvidenskabelige argumenter, som dem fremsat af bl.a. Kræftens Bekæmpelse.

”En organisation som Kræftens Bekæmpelse, som politikerne lytter meget til, er blevet til E-cigarettens bekæmpelse. Det på trods af, at E-cigaretten netop kan forhindre kræfttilfælde, hvis rygere skifter til dem frem for tobak. Man hører ofte argumentet om, at man ikke ved hvad E-cigaretter indeholder – men det er ikke korrekt. Det ved man meget nøjagtigt og videnskaben har de seneste godt 6 år leveret videnskabelige artikler, der viser de helbredsgevinster der er ved, at bruge en E-cigaret.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.