DADAFO: Søde e-væsker potentielt skadelige

søde e-væsker

Ny forskning viser, at 74,2 % af alle søde e-væsker indeholder diacetyl og acetyl propionyl – begge stoffer der kan være skadelige at inhalere. Det på trods af producenters forsikringer om, at deres e-væsker var fri for disse tilsætningsstoffer.

To af de stoffer man som damper mest af alt bør undgå i sine e-væsker, viser sig nu i en ny analyse at være til stede i 74,2 % af alle søde e-væsker. Forskeren, Konstantinos Farsalinos fra Onassis Cardiac Surgery Center i Athen, der står bag undersøgelsen, har i en analyse undersøgt 159 e-væsker fra forskellige producenter i både USA og Europa. Tallene viser, at producenterne i vid udstrækning vælger at benytte sig af de skadelige tilsætningsstoffer. Hans endelige rapport er først lige sendt til review i medicinske tidsskrifter, men hans resultater blev fremlagt i Warszawa, under konferencen Global Forum on Nicotine hvor DADAFO (Dansk e-Damper Forening) var repræsenteret.

”Søde e-væsker er dem der er mistænkt for at kunne indeholde diacetyl og acetyl propionyl, det var derfor vi valgte at analysere dem, de er som oftest ikke til stede i andre væsker”, udtaler Farsalinos til DADAFO.

De søde væsker er meget populære hos damperne, men DADAFO advarede allerede i april 2013 mod netop diacetyl og acetyl propionyl og anbefalede, at man kun benyttede e-væsker fra producenter der kunne levere væskeanalyser der viste, at e-væskerne var fri for skadelige indholdsstoffer. Men det viser sig, at producenternes forsikringer om, at deres e-væsker nu var fri for diacetyl og acetyl propionyl, ikke var sande. Farsalinos er ikke i tvivl om hvad man som damper bør sikre sig, og siger til DADAFO:

”I de fleste tilfælde var de testede væsker, der viste sig at indeholde diacetyl og acetyl propionyl, angivet som værende fri for netop diacetyl og acetyl propionyl på producenternes hjemmeside. Man kan ikke tro på producenternes ord. Det eneste man kan tro på, er en væskeanalyse fra producenten der er offentlig tilgængelig, men den skal være udført med en meget lav grænseværdi, ellers er den værdiløs.”

Netop det at ca. 25,8 % af de testede væsker var fri for diacetyl og acetyl propionyl, viser at det er muligt at lave søde væsker uden disse tilsætningsstoffer, men DADAFO’s næstformand Kenneth Søberg ved godt hvorfor visse producenter alligevel lader sig friste til at benytte sig af de skadelige stoffer:

”Diacetyl og acetyl propionyl har en markant smøragtig note der kan forstærke den smagsmæssige oplevelse af f.eks. slik, kager og øl. Men hvad der er godt for maven er ikke nødvendigvis godt for lungerne. Samme effekt kan sagtens opnås med andre syntetiske aromaer, hvorved man bevarer e-væskens harmløshed, men det kræver dog en del mere udvikling, hvorfor nogle vælger at springe over hvor gærdet er lavest.”

Der mangler meningsfuld regulering

DADAFO’s formand Christian Jakobsen forstår ikke hvorfor myndighederne, på trods af utallige opfordringer, ikke har fulgt op på DADAFO’s henvendelser om en øget sikkerhed og standarder, når det kommer til aromaer i e-væsker. Han advarer samtidig om, at denne seneste videnskabelige rapport blot er brænde på bålet, for dem der argumenterer for medicinsk regulering af e-cigaretter. Medicinsk regulering vil dog ifølge ham ikke føre til mere sikre produkter:

”Alle foreslåede reguleringer handler om nikotin, men alt videnskab viser, at nikotin ikke er problemet, det er harmløst – det er aromaerne der bør fokuseres på. Andre forslag handler om en medicinsk regulering, men det er bare en måde at smide ansvaret fra sig, og overlade det hele til en medicinalindustri der gennem tiden har vist sig at lave alt andet end sikre produkter. Nej, der er brug for at vi får ryddet op i e-væske industrien og at vi som forbrugere og producenter sætter os sammen, med den ambition at lave de bedst tænkelige produkter. Samtidig er det vigtigt, at politikerne ved hvor det er meningsfuldt at sætte ind med regulering. Det er ikke på reklamer eller f.eks. indholdet af nikotin, nej, det er på hele aroma området. Det er det eneste sted der er brug for regulering. Jeg ved, at i både USA og England er man begyndt at lave industristandarder, det er noget der bør følges op på i resten af verden. ”

Hvad der kræves for at lave sikre væsker

Konstantinos Farsalinos mener, at producenterne står med et stort problem, når de lover én ting på deres hjemmesider, men i praksis gør noget helt andet. Ifølge ham er det dog ikke svært at lave et sikkert produkt.

”En test for diacetyl og acetyl propionyl koster ikke mere end 150 Euro, selv for dem der kan undersøge de helt lave grænseværdier – der er ingen undskyldning. Selv en mindre producent vil have råd til at få testet hele sit sortiment af e-væsker.”

DADAFO’s formand Christian Jakobsen er enig med Farsalinos i, at der er simple løsninger på problemet:

”Der er brug for en mere udbredt viden om disse enkle tiltag og testmuligheder. Det er utroligt enkelt at gøre en e-cigaret og e-væsken i den fuldstændig fri for nogen risiko, selv når vi ikke taler i relative termer. E-cigaretten har et enormt potentiale, men det er vigtigt vi gør os klart, at vi bør forlange et fuldstændig rent produkt af producenterne, for gør vi det, så har vi et produkt der er fuldstændig uskadeligt. Meningsfuld regulering kan være en vej til dette mål.”

Der er i øjeblikket ca. 300.000 mennesker der damper i Danmark, og af dem benytter ca. 50 % sig af søde e-væsker.

15 Responses to "DADAFO: Søde e-væsker potentielt skadelige"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.