DADAFO: Kræftens Bekæmpelse forvrider nyeste forskning

KræftensBekæmpelse

D. 19/3 – 2014 var der i DR Nyhederne et indslag om E-cigaretter, hvor Kræftens Bekæmpelse forvrider nyeste forskning.

I indslaget hævder Kræftens Bekæmpelse, at unges forbrug af E-cigaretter ville føre til, at unge mennesker senere i livet ville kunne begynde at ryge – dette strider ifølge DADAFO (Dansk e-Damper Forening) mod den nyeste videnskabelige forskning. Netop grundet de smagsstoffer der er i E-cigaretter, bliver tobak uinteressant for unge mennesker, det viser en ny videnskabelig artikel udgivet i Nicotine and Tobacco Research af Prof. Linda Bauld, Ph.d. Hendes konklusion er klar, E-cigaretter bør promoveres for at øge folkesundheden, og den fører ikke til at unge begynder at ryge.

E-Cigarettes: Prevalence and Attitudes in Great Britain

Brugen af netop smagsstoffer gør E-cigaretten så markant forskellig fra tobak, at en såkaldt gateway effekt ikke eksisterer. Det, sammensat med at E-cigaretter er mellem 99,5 – 99,9 % sundere end tobak gør, at man til enhver tid bør informere om brugen af E-cigaretter, frem for at skabe et skræmmebillede, der i sidste ende vil være til skade for folkesundheden.

DADAFO’s formand Christian Jakobsen stiller sig uforstående over for, at man ikke benytter sig mere af den nyeste videnskabelige forskning når det kommer til brugen af E-cigaretter.

”Vi har en mulighed for endegyldigt at stoppe brugen af tobak blandt unge mennesker – ikke ved forbud og de for samfundet ekstremt dyre kampagner – men ved at anbefale et produkt der er tilgængeligt på markedet, og som allerede nu er ved at forbedre folkesundheden markant. Den nyeste forskning er ikke i tvivl om potentialet, det er et produkt næsten helt uden skadesvirkninger. Jeg vil gå så vidt som at sige, jeg tror ikke Kræftens Bekæmpelse kan finde en eneste videnskabelig artikel, lavet af en anerkendt forsker, der viser andet end at E-cigaretter er så godt som harmløse.”

Sidste år faldt salget af cigaretter med 20 %, som følge af det store forbrug af E-cigaretter, og Christian Jakobsen mener, at dette blot er starten.

”Næsten 15.000 mennesker dør af følgesygdomme efter rygning om året, nu har vi muligheden for at gøre noget endegyldigt ved det. E-cigaretten kan blive den største revolution inden for tobaksbekæmpelse i nyere tid.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.