DADAFO: Ældre kan stoppe med at ryge uden afsavn

ældre

Frem for at presse ældre rygere til at stoppe med at ryge, ved at bruge ineffektive nikotinpræparater og lægemidler, så bør man i stedet tilbyde dem e-cigaretter og kyndig vejledning i brugen af dem. Det er et spørgsmål om øget livskvalitet, mener forbrugerorganisationen Dansk e-Damper Forening (DADAFO).

I Københavns Kommune er hjemmehjælperne nu begyndt at medbringe en taske fyldt med nikotinplastre, tyggegummi og informationshæfter til kommunens ældre, når de er på hjemmebesøg. Det skriver avisen Politiken d. 12/7. Det skyldes et pilotprojekt i kommunen, hvor man ønsker at nedbringe antallet af rygere.

http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2339269/rygning-er-ikke-laengere-en-privat-sag-for-aeldre-koebenhavnere/

DADAFO stiller sig dog uforstående overfor, at man fra kommunens side ikke medregner de ældres livskvalitet, og den fornøjelse der kan være i at nyde og forbruge nikotin. Frem for at presse de ældre borgere i kommunen, ud i et forbrug af ineffektive nikotinpræparater, der rent faktisk mindsker chancen for at stoppe forbruget af cigaretter, så burde man i stedet forsøge at tilbyde de ældre medborgere e-cigaretter, der har vist sig meget effektive. E-cigaretter er ikke bare en sikker måde at indtage nikotin, men også en måde at kunne bevare livskvaliteten, da man stadig har følelsen og fornøjelsen af at sidde med et produkt, der på mange måder kan minde om det man har været vant til.

Til Politiken udtaler Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse, at ældre mennesker er ganske omstillingsparate, og er klar til at forsøge sig med et rygestop, og det mener DADAFO’s formand, Christian Jakobsen, er en god ide.

”Netop opstillingsparatheden vidner om, at e-cigaretter ville være et glimrende alternativ til fortsat forbrug af cigaretter. Det er nemlig en helt ny måde at tænke rygestop. Man bevarer vanen, men undgår alle de farlige elementer der er i cigaretter. Alle der forsøger sig med e-cigaretter, kender til følelsen af endelig at sidde med et produkt der kan erstatte cigaretterne – endda på en sikker måde,” udtaler han.

Inge Haunstrup Clemmensen udtaler endvidere til Politiken, at man ved at tilbyde ældre mennesker et rygestop ved at benytte konventionelle nikotinpræparater, ikke tager noget fra dem, men i stedet tilbyder dem mere livskvalitet. Men det er medlem af DADAFO’s bestyrelse, cand.scient.san.publ Sarah Jensen, helt uenig i.

”Hvis man i Københavns Kommune virkelig ønsker det godt for kommunens ældre, så bør man oplære kommunens personale i brugen af e-cigaretter således, at de kan rådgive de ældre i hvordan produktet benyttes. Det ville have en fantastisk effekt. Man vil, når man skifter til en e-cigaret, ikke komme til at lide afsavn. Man vil ud over den sundhedsgevinst der er ved at stoppe med at ryge, samtidig få den fordel at man ikke opgiver vanen. Noget af det sværeste ved at stoppe med at ryge, er netop at give afkast på følelsen og fornøjelsen, derfor kan rygestopforsøg være svære og i visse tilfælde føre til symptomer på depression. At benytte en e-cigaret frem for f.eks. nikotintyggegummi er et simpelt spørgsmål om livskvalitet. Og det er essentielt at regne ind i det. Det er i alles interesse.”

Indtil nu har kun 13 borgere taget imod Københavns Kommunes tilbud om rygestop, og kommunen anser dette som en succes, men ifølge DADAFO kunne man benytte kommunens penge langt bedre og med et langt bedre resultat, såfremt man begynder at bruge e-cigaretter som en del af tilbuddet. Til Politiken udtaler Margrethe Kähler fra Ældre Sagen, at det er sværere at stoppe med at ryge jo ældre man er, og jo længere man har røget. Det understreger, ifølge Sarah Jensen, netop problemet med København Kommunes initiativ, og de meget begrænsede muligheder der er for de ældre.

”Videnskabelige undersøgelser viser, at e-cigaretter er ca. tre gange så effektive som de almindelige nikotinpræparater der bliver tilbudt. Det kræver ikke nogen større indsats, at gøre kommunens initiativ langt mere effektivt, hvis blot man valgte at benytte e-cigaretter som et tilbud,” siger Sarah Jensen og tilføjer:

”Det må også være i Ældre Sagens og Københavns Kommunes interesse, at et tilbud som dette indeholder livskvalitet for den enkelte borger. Hvorfor ikke lade et produkt, der beviseligt virker, der beviseligt er langt mindre skadelig, indgå i det tilbud man giver til de ældre? Det er en vindersag for alle parter.”

DADAFO opfordrer dermed til, at hele rygestopstrategien i kommunerne begynder at omfatte e-cigaretter, da den nyeste videnskab klart indikerer, at den mest effektive måde at stoppe med at ryge, er at skifte tobakken ud med e-cigaretter. Samtidig tilbyder forbrugerorganisationen sin viden og hjælp til de kommuner der ønsker et større indblik i, hvilke muligheder og produkter der er tilgængelige for den enkelte kommune, samt stiller sin viden inden for området til rådighed.

2 Responses to "DADAFO: Ældre kan stoppe med at ryge uden afsavn"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.