ADVARSEL – Damp ikke e-væsker på olie-basis

DADAFO vil gerne (igen) bringe en advarsel til alle forbrugere af e-damp produkter.

Man må ALDRIG under NOGEN omstændigheder, fordampe og inhalere e-væsker på oliebasis!

Dvs. anvende e-væsker hvor ingredienser er baseret på lipider (ikke vandopløselige/hydrofobe olier). Inhalation af dampe på olie-basis, kan medføre nogle ret kraftige lungeskader – og resultere i nedsat lungefunktion. Der må KUN anvendes vandopløselige produkter i e-væsker, s.s. propylenglykol, vegetabilsk glycerin, nikotin og evt. aroma/smag på vandbasis.

Hvis du er i tvivl, så dryp nogle dråber af din væske ned i et glas koldt vand – og hvis der former sig en “olie-pøl” på overfladen – må du IKKE anvende væsken til inhalation. Rør evt. rundt i glasset – og se om “noget” samler sig på overfladen.

Til venstre er der formet olie-pletter på vandoverfladen – dvs. en olie, som ikke er vandopløselig. Til højre er den tilsatte væske på vandbasis, og er opløst i vandet.

Alternativt kan du dryppe nogle dråber på et stykke køkkenrulle – og hvis pletten ikke tørrer ud, men bliver “fedtet” – så er der også tale om en væske med olie-indhold.

 

 

Til venstre er der afsat en væske, der viser indhold af olie. Papiret er intakt, og der er en fedtet overflade. Til højre en væske, uden olie – papiret suger al væsken og er misformet.

Begge ovenstående tests er kun vejledende – og er på ingen måder at betegne som “videnskabelige”. Hvis du fortsat er i tvivl, så henvend dig til det sted, hvor du har købt produktet – og bed om en ingrediensliste.


Lige for øjeblikket, er der rapporteret om flere tilfælde af heftige lungeproblemer hos personer i USA, som har brugt en e-damper.
I starten blev det rapporteret som om, at det var selve det faktum, at der blev dampet – som var skyld i lungeproblemerne. Kort tid efter kom det frem, at de nye tilfælde kunne være på grundlag af inhalation af olieholdige produkter.
Det er endnu uklart hvilke olier/lipider der er tale om – og om tilstedeværelsen af THC (det psykoaktive stof i cannabis) har noget med diagnoserne at gøre.

P.t. er der rapporteret omkring ét dødsfald i USA

Medierne og de “medicinske professionelle” har generelt meget svært ved at skelne mellem produktet “en e-cigaret/e-damper” – og “en e-joint”. 

Den engelske avis The Guardian bragte nyheden sammen med BBC WORLD i går – og noget tid efter havde EkstraBladet fået oversat og kopieret artiklen til de danske læsere.

Der har længe været fokus på et stigende antal af personer, der pludselig oplever kraftige problemer med vejrtrækningen – og bl.a. magasinet Rolling Stones skriver om et stigende problem med ulovlige cannabis-patroner, som sælges ulovligt i USA.

Allerede den 11. august var DADAFO ude med advarslen via vores offentlige Facebook-side – på baggrund af to artikler i hhv. EkstraBladet og på DRs nyhedsside. Begge medier glemte at rapportere omkring alle fakta – og undlod at skrive omkring brugen af oliebaserede produkter indeholdende THC. Begge artiklers overskrifter hentydede til, at alene brugen af e-damp, var skyld i de forfærdelige tilfælde af lungesygdom – og har på den foranledning skabt stor tvivl hos forbrugerne af ganske almindelige e-damp produkter. Artiklerne er direkte mis- og potentielt disvisende. DR rettede dog i deres tekst, efter gentagne henvendelser fra DADAFO og private personer.

Det er uforsvarligt at udsende den slags skræmme-artikler, uden at informere om alle fakta og data – og konsekvensen af artiklerne kan være at eks-rygere som har skiftet tobakken ud med e-damp (reguleret) – i stedet dropper dampen, og vender tilbage til at ryge tobakscigaretter.

TIL DE DANSKE MEDIER: Giv jeres læsere korrekte oplysninger og fakta, og informér om sagens rette sammenhæng!

Flere udenlandske medier kunne rapportere om et stigende antal personer med lungeproblemer – bl.a. den engelske avis Daily Mail – hvor det understreges, at personerne med stor sandsynlighed havde dampet THC på basis af en olieholdig væske.

Læs mere om følgevirkningerne af inhalation af oliebaserede produkter her:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lipid_pneumonia

https://www.healthline.com/health/lipoid-pneumonia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.