Åbent brev til sundhedsministeren

åbent brev til sundhedsministeren

Af Hugues Dedieu

Så skulle sundhedsministeren lige finde en sag hvor han kunne profilere sig. Hvad kan man finde på når man har ansvaret for folkets sundhed? Hvad kan en intelligent mand som Nick Hækkerup kaste sine evner over? Billigere medicin? Større indsats mod psykiske lidelse? Større finansiel støtte til AIDS forskning? Næ, det er såmænd e-cigaretten der har tiltrukket vores sundhedsminister skarpe opmærksomhed. Ingen tvivl om at her er en sag der er sandelig værd at kæmpe imod for en mand af Nick Hækkerups format. E-cigaretten skal helst reguleres væk, i modsætning til sin fætter der består af ægte tobak rullet i et delikat stykke papir, og indbringer statskassen så mange dejlige Kroner… Pyt med at fætteren har mange flere liv på samvittigheden i forholdet til den ny dreng i klassen. Pyt med at man overdriver farligheden af produktet, (Kræften Bekæmpelse gik så vidt at man ligefrem fortalte at der var kølervæske og sprinklervæske i væskerne) pyt at man benytter sig af undersøgelser der senere enten er blevet dementeret, miskrediteret eller trukket tilbage, målet helliger midlerne.

Lad os for eksempel tage det faktum at der findes kræftfremkaldende stoffer i væskerne beregnet til e-cigaretten. Lad os være ærlig, det er desværre rigtigt. Men-men-men: kunsten består af at fortælle hvor stor en mængde man har fundet gennem analyse. Og sandheden er at den fundne mængde er så lav at man anser risikoen for at disse stoffer kunne være medvirkende til at udvikle kræft hos mennesker som ikke eksisterende… Til orientering findes disse selvsamme stoffer i nikotintyggegummi og andre lignende produkter (og endda i større mængder) men dem har man ikke klaget over endnu…

Og således burde der også spørges hvor mange kræftfremkaldende stoffer er der i en enkel cigaret…

Jeg stødte for nylig på en undersøgelse omkring e-rygning fra forbrugermagasinet Tænk. Ikke et ondt ord om den, men alt kildemateriale stammede fra kilder og organisationer der åbent er imod e-cigaretter. Og selvfølgelig var artiklen ensidig og pegede i en negativ retning. Al ære til Tænk, bladet tog imod kritik og lovede at undersøge andre kilder. Men skal det være sådan i dette land, at dem der råber højest får ret? I en retssal plejer man at afhøre begge parter inden en dom falder, men det er som om man har ladet al fornuft sidde udenfor i netop denne sag.

Jeg anklager Kræftens Bekæmpelse for at fortie facts, fordreje undersøgelser, bruge undersøgelser der senere viser sig at være forkerte, mens de samtidig forsvarer brug af f.eks. Chantix/Champix der er kendt for nogle ret uheldige bivirkninger såsom søvnløshed, rastløshed, aggressivitet, og i yderste tilfælde selvmord… Og i modsætning til Kræftens Bekæmpelses vilde påstande er disse bivirkninger dokumenteret.

Jeg anklager Sundhedsstyrelsen for at være ulogisk, grotesk og tonedøv, når de holder fast ved at nikotin der findes i mange væsker til e-cigaretter skal være stemplet som lægemiddel, trods det faktum at EU netop har bestemt at e-cigaretter og de tilhørende væsker ikke skal betegnes som lægemidler. I øvrigt siger de: “Kun produkter der indeholder nikotin, der er godkendt af Sundhedsstyrelsen må lovligt videresælges”. Vil det sige at Sundhedsstyrelsen har godkendt salget af rigtige cigaretter? Hvor grotesk… Ydermere lyver man groft, når man påstår at antallet af rygere er steget fordi man indregner damperne, der faktisk i mange tilfælde er eks-rygere! Og jeg har også lagt mærke til at begge disse organisationer har tordnet mere imod e-cigaretter i disse år end mod rigtige cigaretter… Man lader ligefrem rygere forstå at det er bedre med at fortsætte med at ryge… Undskyld, men hvor er logikken?

Begge organisationer (og andre for den sags skyld) glemmer deres primære formål der er at få mennesker væk fra rygning, med midler der er effektiv og uden alvorlige bivirkninger. Når man, i disse internet tider, påstår, at man ikke ved hvad noget indeholder (udover sprinklervæske), eller at der ikke findes tilstrækkelig dokumentation (men man er god til at finde negative rapporter) er man ikke værdig til at varetage folkets sundhedsinteresser.

Skal E-cigaretter reguleres?

Så er spørgsmålet Hr. Minister, hvad nu? Skal der reguleres og hvis ja, skal der reguleres ad helvede til, eller med sund fornuft? Jeg vil ikke være Deres spindoktor, men her er nogle forslag: Få sat en uafhængig undersøgelse i gang. Vi kan ikke blive ved med at ikke vide hvad væskerne indeholder (udover sprinklervæske, men mon ikke den påstand er ved at blive gennemhullet?). Få undersøgt hvordan helbredet hos damperne er i forhold til rygere. Jeg er sikker på at mange eks-rygere vil være mere end villig til at deltage i sådan en undersøgelse. Udarbejd nogle fornuftige tiltag, såsom synlige varedeklarationer, godkendte flasker der er børnesikret m.m. En evt. udarbejdelse af tilladt ingredienser til fremstilling af væskerne ville heller ikke være af vejen. På den måde kunne man komme plattenslagere der prøver at lukrerer på det ny marked til livs. I øvrigt har Frankrig og England allerede udført lignende undersøgelse og tiltag, endda med offentlige midler, så mon ikke, med de høje tobaksafgifter vi har, det også burde kunne lade sig gøre herhjemme? Skal man forhindre at e-cigaretter skal være tilgængelige for mindreårige? Absolut, ligesom man har forbudt salg af cigaretter til unge under 18 år. Det er trods alt ikke nogle legetøj vi snakker om her. Men det er dobbeltmoralsk når man gør en større sag ud af at nogle unge har fået fat i nogle e-cigaretter mens man lukker øjnene overfor det faktum at mindreårige kan få fat i rigtige cigaretter uden det store besvær.

Fornuftige tiltag, vil nogen mene. Det pudsigt er at mens visse organisationer vil e-cigaretter til livs, har EU faktisk allerede udstukket netop disse tiltag til EU lande. Og forresten Hr. Minister, mens De er bekymret over at børn kan dampe på e-cigaretter med jordbær og chokolade smag plus mere, er jeg mere bekymret over teenagere der er sendt til udpumpning fordi de har drukket spiritus med lakrids, chokolade og andre sjove smagsvarianter… Pudsigt nok har jeg ikke set nogen form for forbud over den form for spiritus… Så Hr. Minister, hvad skal det blive til? Skal Danmark være et tilbagestående land i Europa, eller vil man indse, at med lidt sund fornuft og et genialt aggregat vil man kunne redde mange mennesker fra den sikre død?

Som sagt Hr. Minister, er jeg ikke Deres spindoktor, De kan jo selv tænke, i modsætning til Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse m.m. der bliver ved med at fortælle at der stadig findes kølervæske i E-cigaretter den dag i dag. Tja, de har såmænd ret. Det kan jeg ikke benægte. Men det ville klæde dem hvis de fortalte sandheden, hele sandheden, og kun sandheden. Kølervæsken blev fundet under en analyse udført af den mægtige FDA mens de analyserede 19 patroner E-væske, i 2009. Og kun i en patron… Den giftig væske er siden hen aldrig dukket op i andre analyse… Nogensinde.

9 Responses to "Åbent brev til sundhedsministeren"

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.