15.000 danskere kunne redde livet med e-cigaretter, sådan lyder det fra DADAFO, Dansk E-damperforening.
Længe har det lydt, at e-cigaretter er skadelige, men nu slår ny undersøgelse fra Deutsches Krebsforschungszentrum (den tyske pendant til Kræftens Bekæmpelse) fast, at e-damp ikke er kræftfremkaldende, at dampen ikke påvirker omgivelserne, og at e-damp kun bruges, når folk gerne vil holde op med at ryge og ikke som en genvej til at begynde at ryge cigaretter.
“Det bekræfter, hvad vi i DADAFO har sagt hele tiden. Vi kender ingen, der er begyndt at dampe e-cigaretter for at begynde at ryge cigaretter bagefter. Vi er alle x-rygere, der er holdt op med at ryge med e-damp. Og vi synes, det er ærgerligt, at debatten er så skæv, fordi e-damp netop er opfundet for at hjælpe folk med at skifte tobakken ud med et langt mindre skadeligt alternativ. Og de 15.000 danskere, der årligt dør på grund af tobak, kunne redde livet ved at begynde at dampe e-cigaretter i stedet for,” fortæller næstformand i DADAFO, Kenneth Søberg.
Som at gå fra jordbæris til at spise jord
DADAFO har længe kæmpet for at udbrede en mere nuanceret opfattelse af e-damp og er bekymret over, at de udmeldinger, der hidtil har hersket i Danmark (blandt andet fra Kræftens Bekæmpelse), har givet en forkert opfattelse af fakta. Blandt andet har Kræftens Bekæmpelse hele tiden frarådet at dampe e-cigaretter med den begrundelse, at vi endnu ikke ved nok om eventuelle skadesvirkninger samt frygten for, at e-damp kommer til at legalisere det at ryge almindelige cigaretter. Derfor oplyses mange rygere i dag ikke om muligheden for at skifte til e-damp, selv om 15.000 danskere årligt kunne redde livet ved at dampe e-cigaretter i stedet for at ryge tobak.
“Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på os, for vi har vidst længe, at det forholdt sig sådan. Det har udenlandske undersøgelser vist hele tiden. Men det nye er, at det nu er en cancerorganisation, der bekræfter, hvad universiteterne og internationalt anerkendte forskere tidligere har fundet ud af. Vi er især glade for at få slået fast, at e-damp ikke er en genvej til at begynde at ryge. Det ville heller ikke give nogen menig. For det svarer jo til at gå fra at spise jordbæris til at spise jord,” fortæller Kenneth Søberg.
Undersøgelsen fastslår desuden:
• Når rygere skifter til e-damp, er deres helbred forbedret efter bare to uger. De har bedre lungefunktion, kan lugte og smage bedre, hoster mindre om morgenen og sover bedre
• Der er ikke nogen fare forbundet med passiv damp
• E-damp bliver kun brugt hos folk, der forsøger at stoppe med at ryge, og bliver ikke brugt som en genvej, hvor e-damp fører til tobak
• Hvis indholdet af nikotin i e-damp er 18-36mg, er det den mest effektive måde at holde op med at ryge på.
2 Responses to "DADAFO: 15.000 danskere kunne redde livet med e-cigaretter"