Respons: E-cigaretter kan give popcorn-lunger???

Popcorn

Får man “popcornlunger” af at dampe?

Der har i den seneste tid, være en hype i medierne, ang. tilstedeværelsen af forskellige smagsstoffer i e-væsker – og specielt stofferne diacetyl, acetyl propionyl og acetoin, har været nævnt i medierne. Store overskrifter, hvor ordet “popcorn-lunger” bliver nævnt igen og igen, skal åbenbart være med til at skræmme rygere fra at skifte tobakken ud med damp – og gerne også få damperne til at droppe dampen, og vende tilbage til at ryge tobakscigaretter.

Men – kan man få “popcornlunger” af at dampe?

Selve undersøgelsen der har afstedkommet denne medie-storm, kan læses HER

Pressemeddelelsen fra researchere på “Harvard T.H. Chan – School of Public Health” ang. undersøgelsen, kan læses HER

Men – hvad er popcorn-lunger? Eller som det også er kendt som: Bronchiolitis obliterans – læs mere HER

Er der nogen af medierne, som har brugt 1-2 minutter på at finde ud af, hvad kernen af sagen egentlig er? Eller har den danske (og udenlandske) medie-branche efterladt deres fornuftige sans udenfor redaktionslokalet, da de satte sig til PC’en og begyndte at skrive overskrifter s.s.:

“Undersøgelse: E-cigaretter kan give ’popcorn-lunger” – (B.T.)

“Chemicals In E-Cigarette Flavors May Cause “Popcorn Lung”  – (IFLS – I F****** Love Science)

“Forskere: E-cigaretter kan give popcorn-lunger” – (Videnskab.dk)

Hvis journalisterne havde gidet læse selve undersøgelsen – eller undersøge f.eks. stoffet diacetyl, så ville de være kommet frem til, at tilstedeværelsen af bl.a. diacetyl (DA) og acetyl propionyl (AP) er mellem 100 og 10 gange STØRRE i tobakscigaretter, og indtil videre har ingen rygere fået konstateret sygdommen “popcornlunger”, på trods af at en ryger dagligt inhalerer ca. 100 gange mere diacetyl, end en person der udelukkende damper (hvis e-væsken overhovedet indeholder diacetyl).

Rigtigt mange producenter af e-væsker har allerede fjernet DA og AP fra deres væsker – bare for at være på den sikre side.

Damperne, og producenterne af e-væsker, har i langt tid været klar over, at der er nogle ingredienser/smagsstoffer, som man ikke skal anvende i e-væsker, og de fleste seriøse producenter har allerede omformuleret deres opskrifter, så væskerne ikke længere indeholder diacetyl, acetyl propionyl eller acetoin.

Heldigvis findes der forskere og journalister ude i verden, der kan læse mellem linjerne, og som ihærdigt forsøger at skære igennem og forklare den rette sammenhæng – uden at dette bør føre til den “skræmme-propaganda” som lige p.t. køres i stilling i alverdens medier. DADAFO anbefaler alle at læse følgende artikler/blogs, for at danne et komplet billede:

Link til Michael Siegel: New Study Finds that Average Diacetyl Exposure from Vaping is 750 Times Lower than from Smoking

Link til Konstantinos Farsalinos: A new study finds diacetyl in e-cigarettes but exaggerates risks and fails to discuss about smoking

Link til Brad Rodu: Is the Harvard E-Cigarette Buttery Flavor Study Credible? 

Link til ECITA: Diacetyl and acetyl propionyl in the news, yet again.

Link til Daily Caller: How The Media Totally Exaggerated Study On Risk Of ‘Popcorn Lung’ From E-Cigarettes

Link til Fergus Mason: New e-cig study reveals crisis in journalism

Link til Ashtray-Blog: Diacetyl in Electronic Cigarettes: What you need to know!

Siden langt de fleste der anvender e-damp, er eks-rygere – eller rygere der prøver at skære deres cigaretforbrug drastisk ned – så vil netto-gevinsten ved at skifte fra tobak til damp under alle omstændigheder være, at man som eks-ryger/ryger vil blive udsat for langt mindre mængder af DA og AP, hvis man skifter tobakken ud med damp – forudsat at stoffer rent faktisk er til stede i e-væsken til at starte med.

DA

Ovenstående grafik, viser forskellen på den mængde af diacetyl man bliver udsat for, som hhv. ryger af 20 cigaretter dagligt, og som damper der anvender 3 ml e-væske om dagen.

Det amerikanske arbejdsministeriums afdeling for “Occupational Safety & Health Administration” – skriver følgende omkring diacetyl m.m.:

“Diacetyl (også kaldet 2,3-butanedione), er et stof der har været brugt til at give en smør-agtig smag til fødevarer, herunder popcorn. Stoffet har været anvendt som en markør for udsættelse af de luftige smagsstoffer i undersøgelser omkring lungesygdommen, fra producenter af microovns-popcorn. Acetoin (også kaldet acetyl methyl carbinol), 2,3-pentanedione, 2,3 hexanedione og 2,3 heptanedione er alle strukturelt relaterede til diacetyl og har været foreslået som mulige erstatninger for brugen af diacetyl.

Dyreforsøg med udsættelse for smør-agtige smagsstoffer i dampform, inklusiv diacetyl, har vist skader på luftveje hos rotter efter akut inhalation af disse smagsstoffer. Disse studier demonstrerede at smør-agtige smagsstoffer i dampform, kan være skyld i alvorlige luftvejsskader hos laboratorie/forsøgsdyr, men den kausale sammenhæng mellem udsættelse for diacetyl og udviklingen af bronchiolitis obliterans er endnu ikke blevet fastlagt. Researchen fortsætter omkring diacetyl og andre smagsstoffer for at evaluere sammenhængen mellem udsættelse for smør-agtige smagsstoffer og uønsket helbredseffekter, inklusiv lunge-sygdomme.”

Link til OSHA: Flavorings-Related Lung Disease

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on RedditShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page