KORREKTION UDBEDES ØJEBLIKKELIGT

Åbent brev til Pressebureauet Ritzau, TV2 Nyhederne, EkstraBladet, Berlingske Business m.fl.:

Problemet bliver beskrevet nedenfor ang. tre af de artikler som brugte Ritzaus pressemeddelelse, desværre kender vi ikke Ritzaus oprindelige overskrift:
 
TV2 Nyhederne skriver:
(Oprindelig overskrift: Myndigheder går imod tobaksgigants e-cigaret – Den er ikke mindre skadelig)
EkstraBladet skriver:
(Oprindelig overskrift: USAs sundhedsmyndigheder undsiger gigants e-cigaret)

Berlingske Business skriver:
(Oprindelig overskrift: USAs sundhedsmyndigheder undsiger gigants e-cigaret)
 
Berlingske Business tager prisen for de fleste og største fejl – da de både beskriver iQOS som værende en e-cigaret – og på artiklens foto vises en person der ryger en normal tobakscigaret – forvirringen er total! Anvender personen på billedet en e-cigaret, en iQOS eller ryger vedkommende en normal tobakscigaret?
 
Artiklerne omhandler et amerikansk panels udtalelse, i forbindelse med en ansøgning ang. salg og markedsføring af et nyt, alternativt tobaksprodukt. I artiklerne blev iQOS oprindeligt beskrevet som en e-cigaret, og dette er direkte forkert.


iQOS er IKKE en e-cigaret

iQOS som er produktet fra PMI (Philip Morris International) er IKKE en e-cigaret, men derimod et Heat-not-Burn (HnB) produkt, som opvarmer tobak og danner en aerosol af dette.
 
E-cigaretter derimod opvarmer en væske (kaldet e-væske) – som ikke indeholder et eneste gram tobak. E-væskerne kan indeholde nikotin; men selve indholdet af nikotin, gør ikke automatisk noget til et tobaksprodukt.
 
E-cigaretter ER mindre farlige end cigaretter, og de er så meget mindre farlige, at det er direkte uansvarligt at skrive at de er lige så/eller mere farlige end tobakscigaretter.
 
Amerikanske “National Academy of Sciences” udgav i denne uge en mere end 600 sider lang rapport som undersøgte e-cigaretter, og de konstaterede at e-cigaretter er LANGT MINDRE FARLIGE end cigaretter!
 
 
Både Public Health England og Royal College of Physicians i Storbritannien har undersøgt e-cigaretter, og kommer samstemmende frem til at e-cigaretter er MERE end 95% MINDRE farlige end cigaretter:
https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review
 
 
Når I / medierne nu skriver at de er ikke er sundere end cigaretter, så risikerer I at sætte menneskeliv i risiko – enten ved at I får rygere til ikke at prøve e-cigaretter, og dermed fortsætte mod deres død, eller få dampere til at gå tilbage til tobakscigaretterne!
 
Så vær venlige at rette jeres pressemeddelelse og sende rettelsen ud til redaktionerne, så vi ikke fremover skal bruge dyrebar tid på at få disse åbenlyse fejl rettet. Det er også i jeres interesse at fremtidige artikler bliver videregivet korrekt!
 
Med venlig hilsen
 
Formand – Kim Dabelstein Petersen
DADAFO – Dansk e-Damper Forening
 
NB: Reuters International – bragte nyheden på en noget mere gennemtænkt og korrekt måde:
 
 
Fotos: Screendumps af de fejlagtige, misvisende og vildledende overskrifter og foto.

Forvirringen er total…

Der er åbenbart stor forvirring i medierne generelt, ang. hvad der i virkeligheden skete for PMI’s (Philip Morris International) iQOS produkt – via ”The Tobacco Products Scientific Advisory Committee”, TPSAC – i går (den 25.01.2018)Først og fremmest – skal vi endnu en gang slå helt fast – at iQOS IKKE er en e-cigaret – eller en e-damper. iQOS og e-cigaretter er to vidt forskellige produkter.

TPSAC er et uafhængigt panel, der bl.a. rådgiver og kommer med forslag til det amerikanske “Food and Drugs Administration”, FDA – i spørgsmål der har med tobaksprodukter at gøre.

TPSAC rådgiver og vejleder bl.a. i forbindelse med nye lav-risiko tobaksprodukter s.s. snus og andre alternative tobaksprodukter, der gerne vil ind på det amerikanske marked. Panelet består af ni eksperter på tobak og dets sundhedsmæssige virkninger.

Det vigtigste fokus er, at panelet er uafhængigt. Panelet er IKKE bestående af ansatte eller officielle personer hos FDA.

TPSAC panelet har gennemgået materiale fra PMI, som er en del af deres ansøgning om markedsføring af deres produkt iQOS på det amerikanske marked. Materialet fra PMI gik bl.a. ud på, at iQOS skulle være mindre skadelig at anvende, end rygning af tobakscigaretter.

TPSAC panelet mente, at dele af PMIs ansøgningsmateriale ikke entydigt kunne konkludere, at der ved brug af produktet var lavere risiko eller bedre helbred – og panelet tvivlede på hvor vidt iQOS kunne overbevise/medvirke til at voksne rygere helt skiftede tobakscigaretterne ud med iQOS-produktet.

I en 8 mod 1 afstemning medgav panelet dog, at “den opvarmede tobaksenhed” – som Philip Morris ønsker at markedsføre, faktisk “reducerer kroppens eksponering for skadelige eller potentielt skadelige kemikalier”. Dermed har panelet indirekte erkendt, at iQOS ikke er lige så skadelig som rygning af tobakscigaretter.

Men da panelet blev bedt om at bedømme, om denne reduktion af skade, ville betyde bedre og øget sundhed for rygere, der skiftede til det nye produkt, udtalte panelet at de ikke var overbevist af PMIs forskningsresultater.

Panelets udtalelser er ganske enkelt anbefalinger. FDA er ikke forpligtet til at følge panelets anbefalinger – og desuden gik PMI’s ansøgning ud på at markedsføre iQOS som et sikrere alternativ til tobakscigaretter. PMI har en separat ansøgning ang. salg af produktet.

Hvis man skal skære ind til kernen – så tog FDA ikke en eneste beslutning i går (den 25.01.2018) – FDA modtog blot en anbefaling fra en gruppe af vejledere, som FDA kan tage med i deres overvejelser, når de skal tage den endelig beslutning.

FDAs kommissær Scott Gottlieb er i sin fulde ret til at give PMI ret i – at iQOS er et produkt der indebærer lavere risiko for forbrugerne, sammenlignet med rygning af tobakscigaretter – og FDA kan også frit vælge, at lade PMI sælge produktet som et langt mindre skadeligt produkt – sammenlignet med tobakscigaretter.

http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-fda-safer-cigarette-20180125-story.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.